Nedjelja, 25 Listopad 2015 21:22

2. Etno susreti Požeštine i 2. Čvarkijada u Vetovu

Ocijeni sadržaj
(28 glasova)

NAJBOLJE ČVARKE PRAVI KUD ORLJAVA IZ PLETERNICE -

VETOVO – Već drugu godinu održavanja „Etno susreta Požeštine“ i gastro manifestacije „Čvarkijada“ bilo je dovoljno da se profilira kao najveća manifestacija etno tradicije i baštine, manifestacija folklora i gastro manifestacija na području Požeško-slavonske županije. Govore tome u prilog i čak 15 folklornih društava, KUD-ova i zavičajnih društava te udruga koje njeguju baštinu iz čak tri županije na nastupu na najuređenijem stolu u nekom od tradicionalnih običaja, pripremi najstarijeg autohtonog jela, izložbi najstarijeg uporabnog predmeta iz domaćinstva, ali i 25 ekipa na topljenu masti i „Čvarkijadi“ koji su došli iz Valpova, Belišća, Bizovca, Nove Gradiške, Slav, Broda, Podvinja i cijele Požeštine. Skromni „Šokački vašar“ ove godine se utrostručio i imao je 26 izlagača, proizvođača domaće hrane, od meda, sira, suhomesnatih proizvoda, OPG, obrtnika i malih poduzetnika koji su izložili na prodaju svoje proizvode, iz zaista cijele Slavonije. Ove godine bilo je i rekordan broj natjecatelja u Starim sportovima, natjecalo se u 8 starih i gotovo zaboravljenih narodnih sportova, koji su ove susrete upotpunili i folklorašima i ostalima ponudili još jednu novu dimenziju natjecanja, ali i druženja. Lijepo i sunčano vrijeme doprinijelo je da su tijekom cijelog dana trajanja „Etno susreta Požeštine“ na lokaciji Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu prošle tisuće ljudi i degustirale stara autohtona jela a najviše čvaraka, kojih je bilo preko 150 kg.

- To je svakako veliko ohrabrenje tjedniku Kronika požeško-slavonska, kao organizatorima, koji smo svoju ideju pokušali realizirati, da spriječimo od zaborava neke naše starine i običaje, a posebno ovakav veliki broj posjetitelja je dodatni poticaj da ustrajemo, jer to je dokaz na naš narod voli ovakva događanja i podupire ih svojim dolaskom. Zahvaljujem svim KUD-ovima, zavičajnim udrugama, čuvarima tradicije, umirovljeničkim udrugama, izviđačima, vinarima, konjogojcima koji su nas u tome podržali, jer bez njih ne bi sve ovo postigli. Zahvaljujem i pokroviteljima, posebno Požeško-slavonskoj županiji i županu Alojzu Tomaševiću koji nas u svemu podržava i financijski pomaže, gradu Kutjevu kao svojevrsnom domaćinu jer se susreti odvijaju na području grada Kutjeva i gradonačelniku Josipu Budimiru na podršci, gradu Požegi i požeškom gradonačelniku koji su naše manifestacije uvijek podržavali, općini Brestovac i načelniku Zdravku Mandiću, Turističkoj zajednici županije i direktorici Maji Jakobović, te svima ostalim općinama i gradovima, a posebno velikom broju naših sponzora, bez kojih nebi uspjeli napraviti ovako veliku manifestaciju – istakao je urednik tjednika Kronika Vladimir Protić, koji je posebno istakao veliko iznenađenje koje je priredila Udruga vinogradara i vinara Veteri Castra iz Vetova, koja je na susrete donijela bačvu vina svih svojih članova, sa odličnim mladim vinom, koje se odlično sljubilo s vrućim, friškim čvarcima.

Godile su svakako pohvale i priznanja koja su uputili župan Alojz Tomašević, najavljujući i dalje podršku županije ovakvim manifestacijama, koje brinu i brane našu tradiciju i baštinu od zaborava, a daju i jedan lijepi doživljaj svim čuvarima te tradicije. Posebno je istakao da Čvarkijada svakako daje jedan novi zamah projektu županije, uzgoju crne slavonske svinje koji provodi Požeško-slavonska županija. Poznato je svima da su najslađi i najbolji čvarci od crne slavonske svinje koji će biti još jedan adut naše gastronomske ponude. Svoje iznenađenje nije krio niti kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, posebno ovako velikim skupom, brojnošću raznih događaja i odličnom organizacijom koja je to sve vodila kao jedan događaj bez ikakvih primjetnih prelazaka s događanja na događanje. Za to je svakako bila zaslužna i voditeljica cijelog programa, Danijela, koja je bila sveprisutna i razgovarala baš sa svim učesnicima na susretima, te stalno izvještavala posjetitelje gdje trebaju doći na novo događanje.

Dobra suradnja tjednika Kronika s Obrtničkom školom rezultirala je ponovno sa prelijepom modnom revijom, koju su priredile učenice i njihove mentorice, koje su kreirale, izradile i nosile modele haljina i vrlo moderne odjeće s etno štihom. Za viđene modele učenice kreatorice i krojačice su nagrađene na državnim natjecanjima strukovnih škola. Zadovoljstvo nastupom nisu krili ni organizatori ali ni same učenice i njihove mentorice, te je daljnja suradnja ponovno dogovorena.

Ove godine dominirali su u uspjesima članovi KUD-a Orljava iz Pleternici, redovni i stalni sudionici svih manifestacija koje organizira tjednik Kronika. Oni su ove godine priredili njabolje čvarke, ali odnijeli pobjedu i u najljepše uređenom stolu, pa i napravili njabolji pekmez. Malo smo se uozbiljili ali i ozbiljno priredili, priznaju sami članovi, pa su dan prije pekli i odojka na ražnju za svoj stol, a malo ozbiljnije prišli i pripremi čvaraka, a rezultati su vidljivi. Nagrađeni su vrijednim nagradama sponzora.

Ponovno su sve učesnike i organizatore iznenadili svojim dolaskom i konjogojci s nekoliko svečano uređenih zaprega, te omogućili vožnju zapregama svima zainteresiranim učesnicima i posjetiteljima. I njih je organizator nagradio zahvalnicama i po kojom buteljom kvalitetnih vetovačkih i kutjevačkih vina.

Veselo je bilo od jutra kada su zasvirali mladi tamburaši KUD-a Poljadija iz Grabarja i mladi Sanjari iz Kutjeva i Čaglina, a tambura se uhvatio i seniorski sastav KUD-a Poljadija. Na kraju, nakon svih natjecanja i podjele nagrada i priznanja svim pobjednicima i nagrađenima uslijedilo je tradicionalno kolo s bećarcem, taraban i kukunješće, koje je samo padanje mraka zaustavilo.

Rezultati natjecanja:

ČVARKIJADA
1. MJESTO - KUD ORLJAVA PLETERNICA
2. MJESTO - KRČMA ZLATNI LUG
3. MJESTO - ŽELJKO TURALIJA VALPOVO

NAGRADA POSJETITELJA ZA NAJBOLJI ČVARAK - KUD PODVINJE

NAJBOLJI PEKMEZ - KUD ORLJAVA PLETERNICA
NAJBOLJI LIKER - MATICA UMIROVLJENIKA ČAGLIN

NAJLJEPŠI STOL
1. KUD ORLJAVA PLETERNICA
2. KUD POŽEŠKA DOLINA
3. ČUVARI PUČKE KULTURNE BAŠTINE TKANICA NOVA GRADIŠKA

NAJBOLJE JELO
1. ZD KUD RAMA PLETERNICA
2. KUD POLJADIJA GRABARJE
3. UČENIČKA ZADRUGA CUCURBITA BRESTOVAC

NAJSTARIJA NOŠNJA
GABRIJELA ŠPOLJARIĆ IZ VETOVA - više od 250 godina stara nošnja

NAJLJEPŠA DJEVOJKA ZA UDAJU
2. pratilja MARIJA GAURA - KUD Orljava Pleternica
1. pratilja VALENTINA MILETIĆ - KUD Podvinje
Pobjednica MATEA KRSTANOVIĆ - ZD KUD Rama Pleternica

OLIMPIJADA STARIH SPORTOVA
GAĐANJE KOZLICE
1. ZLATKO ČUNOVIĆ
2. ANDRIJA PERIĆ
KAMENA S RAMENA
1. MATEJ MARINJAK
2. MARKO KRSTANOVIĆ
GAĐANJE STRIJELOM
1. ROBERT KALNAK
2. MLADEN RELOTA
TRČANJE U VREĆI
1. GABRIJEL HORVAČANOVIĆ
2. ANTUN PIMPEL
BACANJE POTKOVE
1. TOMISLAV MARTINČIĆ
2. ANTUN VILOVČEVIĆ
POTEZANJE UŽETA
1. KUD POLJADIJA GRABARJE
2. CAFFE BAR BARBA VALPOVO
3. KUD PODVINJE

Tekst: Vladimir Protić Foto: Tena i Vanja Protić

SPONZORI