Petak, 09 Listopad 2015 12:22

Obrali graševinu na jedinstvenom Trgu graševine

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KUTJEVAČKI VINARI TRADICIONALNO OBILJEŽILI ZAVRŠETAK BERBE GROŽĐA -

KUTJEVO – Grad Kutjevo može se podičiti jedinstvenim Trgom graševine a članovi Udruge Kutjevački vinar jedinstvenim vinogradom na tom trgu, gdje svaki vinogradar ima svoj trs. Tijekom godine za svih vinogradarskih blagdana u tom vinogradu odvijaju se i simbolični radovi, pa se tako za Vincelovo oreže, a kasnije i obrađuje po sezoni radova u vinogradu.

Kako je ove godine sve grožđe a posebno kraljica Kutjevačkog vinogorja, graševina dobro rodila, organizirana je i tradicionalna berba, u već zadnjim danima berbe grožđa. Ostale su uglavnom samo površine pod grožđem za izborne berbe, kasne berbe i kod nekih vinogradara ledene berbe. Zajednički u ocjeni, ove godine kod mnogih su bile rekordno dobre berbe, posebno karakteristične po kvaliteti grožđa, pa vinogradari očekuju dobar učinak i u podrumima, i kvalitetnom vinu.

Okupljeni vinogradari obrali su svaki svoj trs, a pomogli i susjedima. Sve grožđe stavljeno je u prešu i odmah na trgu cijeđen most. Uz sve kutjevačke vinogradare, predstavnike Kutjeva d.d., berbi je nazočio kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, vinski kardinal Vlado Bauer te voditelj vinskih manifestacija Davor Dretar Drele. On je od gradonačelnika dobio i pismo u kojem njegova bratija Mokra braća dobivaju na korištenje gradski vinograd, za koji se moraju brinuti, ali mogu i praviti vino od ubranog grožđa. Predsjednik Kutjevačkih vinara Branko Mihalj pozvao je sve okupljene na degustaciju vina svih članova udruge, te zakusku s mlincima i patkom, te dobrom kotlovinom. Pila su se ponajbolja vina vinarija Adžić, Čamak, Krauthaker, Tandara, Markota, Mihalj, Mitrović, Vasilj, Sontacchi, Soldo, Zorić, Kutjevo d.d., a berbi su nazočili i članovi kluba Ljubitelja graševine.

Tekst/foto: Vladimir Protić