Ponedjeljak, 28 Rujan 2015 12:57

Evakuirali 270 teških psihičkih bolesnika pakračke bolnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽENA NAJHUMANIJA AKCIJA IZ DOMOVINSKOG RATA U PAKRACU -

PAKRAC - U Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u organizaciji KPD Sloga i UDVDR Pakrac-Lipik u petak 25. rujna obilježena je 24. obljetnica Akcije evakuacije psihičkih bolesnika iz pakračke bolnice u Domovinskom ratu. U organizaciji Đorđa Gunjevića, tadašnjeg pomoćnika vladinog povjerenika za općinu Pakrac, za zdravstvo i socijalnu skrb 26. 9. 1991. pakrački branitelji evakuirali su 270 teških psihičkih bolesnika iz pakračke bolnice. Gunjević je to organizirao na svoju ruku jer je dr. Andrija Hebrang, tadašnji ministar zdravlja najprije odobrio, zatim povukao odobrenje o evakuaciji bolesnika. Pakrački branitelji, jačine jednog voda, na rukama su prenijeli bolesnike preko improviziranog mosta preko rijeke Pakre. Autobusima su prevezeni u Kutinu obilaznim putem: Batinjani – G. Obrijež – Ploštine – Kapetanovo Polje – Brekinska – Gaj – Kutina. Naoružani pripadnici tih selaekipa su organizirali siguran prolaz autobusa s bolesnicima. Ako se uzme u obzir da je većina bolesnika bila srpske nacionalnosti onda humani karakter akcije dobiva još više na težini.

Damir Špančić, predsjednik UDVDR potužio se opravdano, na polu praznu kino dvoranu, koju su popunili gosti iz Nove Gradiške i učenici osnovne škole. Možda bi dvorana bila punija da se prestanu politizirati takvi događaji i da se ne koriste u dnevno političke svrhe.

Posjetiteljima su se obratili dr. Andrija Hebrang, dr. Slavica Klaić, pomoćnica sanacijskog upravitelja OŽB Požega iz bolnice Pakrac, koja je pročitala pismo zahvale medicinskih sestara tadašnje bolnice Pakrac u kojem hvale organizatora akcije Gunjevića. O samoj akciji su govorili IMG 5722tadašnji sudionici Miroslav Vacek, koji je bio i jedan od organizatora, Marko Martinelli, jedan od organizatora obrane u Prekopakri i Drago Marter koji je istaknuo i značaj Doma zdravlja Kutina. Kao gosti bili su prisutni Mate Granić, Marko Lukić, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Krešimir Pavelić i gradonačelnici domaćini Davor Huška i Vinko Kasana.

U drugom dijelu admiral Davor Domazet je predstavio svoju knjigu „Admiralovi zapisi“. Uvodničari su mu bili Damir Špančić i Marko Širac.

Tekst/foto: G.V.