Srijeda, 16 Rujan 2015 16:03

Kreativna radionica na Vrhovačkom gradu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PLANINARI HPD-a „SOKOLOVAC“ NE MIRUJU -

 POŽEGA - Dvadesetak planinara Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac jučer je bilo na izletu na Vrhovačkom gradu, omiljenom izletištu starih Požežana, a pridružila su im se i dva planinara HPD-a Vidim iz Kutjeva.

small 2015-09-13 10.10.59- Na izletu smo imali dvije aktivnosti, usput smo čistili stazu, za što smo pripremili alat, jer vodimo brigu o ovoj utvrdi, uvijek malo počistimo te ovim putem pozivamo naše sugrađane da više posjećuju ovo zanimljivo odredište blizu Požege. Glavni zadatak izleta je bila kreativna radionica „Land art“ koju je vodila Snježana Poljak – kaže predsjednik Predrag Livak.

Land art ili umjetnost u prirodi, pojavljuje se 70-ih godina 20.st. kada su neki umjetnici pokušali stvarati izravno u prirodi, krajoliku, služeći se pri tome prirodnim materijalima, onim što su zatekli. Umjetnost koja vraća u djetinjstvo: pisanje i crtanje u pijesku, kule u pijesku, slaganje kamenja, grančica, lišća i cvijeća, puštanje cvjetova, listova u vodi, i slično.

small 2015-09-13 11.57.01- Skulpture nalazimo u krajoliku i krajolik je sredstvo njihova stvaranja. Radovi odnosno skulpture stoje i ostaju na otvorenom, tamo gdje ih i stvaramo ne premještajući, ostavljeni da se mijenjaju i erodiraju pod utjecajem prirodnih sila. Na ovom izlet postali smo kreativci, vratili se u djetinjstvo i izrazili se kroz Land art: izradu kamenih ili drvenih “mandala”, “labirinata” i drugih geoglifa. Uživali smo u ugodnom društvu i lijepo se zabavili, disali punim plućima, poboljšali svoju kondiciju, snagu i izdržljivost. Uočavali smo biljke, krošnje, stabla, detalje oko sebe i u sebi koji su nam prije promicali, obuzela nas je svjesna prisutnost i duboki osjećaj povezanosti s prirodom, postali smo spontani i slobodni kao djeca, hodali smo bosi, ležali na travi ili lišću, grlili small 2015-09-13 10.33.08stabla i penjali se na njih, držali kamenje na glavi, i ,naravno, tijekom cijelog izleta održavali smo dobro raspoloženje potaknuti pozitivnom energijom – dodaje Livak.

 Ispred Gradske kuće, na početku izleta puta prema Vrhovačkom gradu, pozdravio ih je i poželio ugodan i lijep dan i boravak u prirodi, gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Tekst: Vladimir Protić Foto: HPD Sokolovac