Utorak, 01 Rujan 2015 16:49

Tisuće vjernika molile uz lik Gospe od Suza

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVRŠILE 60. DEVETNICE U PLETERNIČKOM SVETIŠTU -

 PLETERNICA - Tisuće vjernika i ovog su 31. kolovoza već od ranih jutarnjih sati počeli dolaziti na brijeg kraj pleterničke župne crkve kako bi se pomolili uz lik Gospe i prisustvovali svetim misama koje su se toga dana služile u Svetištu a u prigodi 60. devetnice Gospi od Suza. Više nego ranijih godina bilo ih je i prvih osam dana pobožnosti koju je predvodio fra Jozo Grbeš. Svaku veče fra Jozo je govorio o drugoj temi: Kristu, punini duha, ispraznosti duše, obitelji, uzorima... a na kraju je posebno istakao: - U ovom milosnom događaju imamo prigodu poći naprijed, ne ostati isti. Katastrofa ljudskog putovanja je ostati isti, na istom mjestu, ostati začahuren u istu misao, u istu ovisnost, u istu stazu grijeha, zato vas molim, te terete sa sebe poskidajmo da možemo poći naprijed. Lijepo je biti slobodan, nevezan, nekupljen, nisi za prodaju i možeš slijediti Krista.

 Posljednjeg dana Devetnica u Pleternici došli su vjernici iz više od 50 župa sjevernog dijela Hrvatske a pretpostavlja se da ih je ukupno bilo preko 20 000 (na pričesti je podijeljeno 12 500 hostija). Ne mali broj je onih koji su Gospi hodočastili pješice a najbrojnija skupina došla je iz pravca Požege. - Evo, okupila se Požega. Župa sv. Terezije Avilske u 500. obljetnici rođenja sv. Terezije zajedno s drugim gradskim župama u 14 sati, s blagoslovom iz Katedrale, krenuli smo prema župi Vidovci. Tamo smo sreli njihove hodočasnike i krenuli dalje prema Kuzmici. Sad smo tu svi zajedno, ima nas negdje oko 300 hodočasnika, koji su kroz hod od 14 ili 15 kilometara radosna srca došli Gospi od Suza s molitvom i pjesmom, zahvalom, preporukom – kazao je katedralni župnik Ivica Žuljević.

 Središnje misno slavlje počelo je, kao i obično, procesijom u kojoj je nošen lik Gospe od Suza. Zanimljivo je istaći da su ga ovaj puta nosila i trojica Pleterničana koja su to činili i na prvoj devetnici prije 60 godina: Tomislav Grgić, Ivan Jurnečka i Matija Bošnjak. Pozdravljajući sve prisutne požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević se osvrnuo na mnoge probleme koji danas tište ljude u Hrvatskoj. Kao uvod u propovijed iskoristio je biblijski tekst u kojemu Rahela plače nad sinovima koji su odvedeni u babilonsko sužanjstvo. - I ja sada želim s Rahelom progovoriti o naših hrvatskim suzama i tugama. A puno ih je, teško ih je sve pobrojiti. Vi jako dobro osjećate, kako je Hrvatsku pritisnulo ono što zovu ekonomska kriza pa je sve više među nama onih koji su siromašni, koji na svoj način gube ljudsko dostojanstvo. Ali tuga je još veća kad se cijele obitelji osiromaše a imate djecu i mlade kojima treba osigurati budućnost i po njima i našu hrvatsku budućnost. Kad tamo, nama mladi, osobito oni koji su završili neke škole, odoše u inozemstvo. Osobito mladi iz Slavonije. Suze majki slavonskih su se na svoj način pridružile Rahelinim suzama jer odoše sinovi u tuđinu a domovina ostade pusta. Toliko bih volio s vama večeras moliti da nam političari i drugi koji vode brigu o nama, pomognu nama u Slavoniji da nam ona ne ostane sve pustija – istakao je biskup Škvorčević.

 Središnjem misnom slavlju 60. devetnice Gospi od Suza" prisustvovali su i mnogobrojni predstavnici političkog života općina, gradova, Požeško-slavonske županije i Republike Hrvatske među kojima i podpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak.

Tekst/foto: Alen Protić