Srijeda, 08 Srpanj 2015 09:53

Videći pratitelj na usluzi slijepim osobama

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UDRUGA SLIJEPIH ŽUPANIJE U PROJEKTU ASISTENTA ZA SLIJEPE OSOBE -

POŽEGA - Udruga slijepih Požeško slavonske županije i ove godine nastavlja provedbu trogodišnjeg Programa „Videći pratitelj slijepim osobama nesamostalnim u kretanju“. Program financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Ove godine uslugu videće pratiteljice slijepim i slabovidnim članovima ponovo pruža gospođa Ivana Štefanac, nakon godine porodiljnog dopusta. Uslugu videće pratiteljice koristi ograničen broj članova Udruge jer je DSCN0325ograničeno radno vrijeme pratiteljice na 4 sata.

- Ovom uslugom članovi se najčešće koriste prilikom ostvarenja primarne zdravstvene zaštite i zaštite zdravlja zubi, za specijalističke preglede i fizikalnu terapiju u OŽB Požega. Uslugu koriste za bankarske i poštanske usluge (plaćanje računa, podizanje mirovine), za kupovinu potrepština u trgovačkim centrima i namirnica na tržnici, za asistiranje prilikom sportskih susreta i sl. Manje se usluga koristi za kulturno zabavne i slične sadržaje. Naročito je usluga korisna članovima koji stanuju u naseljima koja nisu prometno povezana s Požegom i općinskim središtem kao što je Poljanska i slična naselja – ističe predsjednik Zdravko Čop koji se nada da će u skoroj budućnosti ova usluga prijeći u stalnu mrežu socijalnih usluga te da će usluga videćeg pratitelja biti dostupna svim članovima i obuhvaćena punim radnim vremenom videće pratiteljice/pratitelja.

Tekst/foto: Udruga slijepih Požeško slavonske županije