Ponedjeljak, 06 Srpanj 2015 11:30

Mještani sela Škrabutnik održali komemoraciju

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZA SVOJE POGINULE U 2. SVJETSKOM RATU -

 ŠKRABUTNIK – Mještani sela Šrabutnik održali su komemoraciju uz spomenik u središtu sela za 36 poginulih mještana u 2. Svjetskom ratu. Skupu su osim mještana nazočili članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požega i Pakrac-Lipik. Sve tri delegacije su položile vijence podno spomenika koji je podignut žrtvama koje su stradale od fašističkog IMG 6683terora. Spomenik je podignut poslije rata ali je u Domovinskom ratu oštećen, pa je zalaganjem mještana prije pet godina obnovljen.

 - Ponosan sam na ovu petu obljetnicu obilježavanja obnove dragog nam spomenika, kojom smo svima dali do znanja da mještani Škrabutnika vole svoj Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora. Bili smo veoma iznenađeni i žalosni kada je u Domovinskom ratu oštećen, jer on je bio i ostao naša povijest i sjećanje na naše komšije i rođake stradale u Drugom svjetskom ratu. On je definitivno postao dio našeg nacionalnog i ljudskog identiteta. Ovih 36 naših mještana dali su svoje živote sanjajući slobodu i pravdu jednaku za sve ljude. Ova je povijesna istina danas još značajnija u godini kada obilježavamo 70 godina pobjede nad fašizmom u kojoj smo eto i mi mještani malog Škrabutnika dali svoj prilog. Može li nam itko danas zamjeriti što nas ti čini neizmjerno ponosnim – istakao je Milan Radović, predsjednik Inicijativnog odbora obnavljanja spomenika nakon polaganja vijenaca i komemoracije.

 On je podsjetio da je cijela Slavonija dala obilan prilog narodnooslobodilačkoj borbi te da su borci iz Slavonije sudjelovali sudjelovali u brojnim bitkama protiv fašizma, IMG 6690te pri tome dali i 40 tisuća žrtava. Slavonski borci sudjelovali su i u oslobođenju Beograda, a i prvi su ušli u oslobođeni Zagreb. – A što mi antifašisti svjedočimo danas, kada cijeli svijet obilježava tu obljetnicu i pobjedu dobra nad zlom. Danomice svjedočimo grubom pokušaju revizije evidentnih povijesnih činjenica. Povijesni gubitnici u nas pod svaku cijenu se žele odmaknuti od tada počinjenih zločina prikazujući se žrtvama upravo antifašista pobjednika. Drugi svjetski rat za nas je davno završen u kojem se točno zna tko je pobjednik a tko gubitnik, tko je uzrokovao žrtve. Tu se baš ništa više ne može promijeniti. Mi želimo samo dalje živjeti ravnopravno u miru i slobodi ne osvrćući se revanšistički unazad – rekao je Radović zahvaljujući svima koji su došli na ovu svečanu obljetnicu.

Tekst/foto: Vladimir Protić