Srijeda, 13 Svibanj 2015 11:08

Dobru opremljenost zahvaljujemo Tirolu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠTINE -

PLETERNICA - Redovna godišnja Skupština Vatrogasne zajednice Požeštine ove godine održana je u Pleternici, a uz delegate skupštini su nazočili župana Alojz Tomašević, dogradonačelnik Pleternice Domagoj Katić, predsjednik VZŽ Željko Petrović i zapovjednik VZŽ Josip Ugrin. Vatrogasna zajednica Požeštine ima 39 članica DVD-a i dva IDVD-a, s ukupno 2.390 aktivnih članova, od čega 1.147 operativnih članova, 672 člana vatrogasne mladeži 119 pričuvnih članova i 3.791 podupirućeg člana. Društva su opremljena sa 27 navalnih vozila, 6 autocisterni, 4 tehnička vozila, 2 auto-ljestve, 19 kombi vozilo, 1 vozilo za šumske požare, 3 IMG 6122zapovjedna vozila.

- Ovoj dobroj opremljenosti svakako moramo zahvaliti donacijama vozila, od kojih su najznačajnija od Vlade austrijske pokrajine Tirol - rekao je predsjednik VZP Zvonko Jurić te dodaje kako je izražen nedostatak osobne i zaštitne opreme, jer od 2.390 aktivnih članova svega oko 600 članova posjeduje zaštitnu odjeću, dok svi ostali članovi rade na intervencijama u neadekvatnoj zaštitnoj odjeći. Isto tako još uvijek je izražen nedostatak obavljenih zdravstvenih pregleda za operativne vatrogasce zbog nedostatka financija. Zahvaljujući Vladi Tirola u protekloj godini dobili smo za DVD Grabarje, Iveco navalno vozilo, DVD Gradac, Mercedes malo navalno tehničko vozilo, DVD Ruševo Daimler Benz navalno vozilo, DVD Trenkovo Magirus Deutz navalno vozilo, DVD Vetovo Steyr-Daimler-Puch navalno vozilo, DVD Čaglin Magrus Deutz navalno vozilo i DVD Koprivnica je dobila Daimler Benz malo tehničko vozilo. Vatrogasne postrojbe imale su 1.168 ukupnih intervencija u 2014. godini u kojima je sudjelovalo 5.131 vatrogasaca, od toga je sudjelovalo 1.235 vozila, a ukupan broj utrošenih sati na intervencijama iznosi 8.663 sati. Premda još uvijek bez potrebite osobne i zaštitne skupne vatrogasne opreme i financijskih sredstava za redovite aktivnosti i nabavku potrebite IMG 6139nove vatrogasne opreme, sa postojećom opremom i kadrovima vatrogasci Požeštine su stručno, dostojno, požrtvovno i uspješno obavljali zadatke na spašavanju ljudi i imovine od požara i poplava, preventivne zaštite, te sudjelovali u mnogim aktivnostima svojih lokalnih zajednica – zaključio je Zvonko Jurić, predsjednik vatrogasne zajednice Požeštine.

- Čestitam vam za prošlu godinu jer se obavili nešto što drugi nebi mogao ni u nekim normalnim situacijama. Kada su se dogode elementarne nepogode, poplave vi vatrogasci umjesto da gasite požare vi ste prošle godine spašavali obitelji od poplava, jer ste vi spremni za sve aktivnosti i zato vama veliko hvala. Dragi prijatelji budimo realni i jasni, situacija u financijama nije dobra, županija se bori, i o tome Željko Petrović jako dobro zna i preko 65.000 kuna mi dajemo za vatrogastvo za našu županiju, no činjenice su sasvim drugačije, novom odlukom Vlade o fiskalnoj politici, politici poreza na dohodak, ono što nije dobro nije da se proračun Općina, Gradova i Županije ne ostvaruje ni približno kao u prošloj godini. Mi ćemo ove godine tom novom odlukom samo na području Županije izgubiti preko 30 milijuna kuna, što znači da neće biti novaca. Budimo realni biti će manje nego prošle godine. Moramo postaviti pitanje kako živjeti? Zato vas molim da ovu godinu zajedno preživimo - rekao je župan Požeško-slavonski Alojz IMG 6150Tomašević

- Ja se nadam da će gradonačelnici, načelnici i župan prepoznati naš rad istinski i dati nam novac barem za minimalne troškove kao što je gorivo, registracija vozila, kasko osiguranje i za liječničke preglede što od nas i zakonodavac traži. Za opremu se slažem sa županom ako ima, ima, ako nema, nema, hvala bogu pa imamo Vladu Tirola koji nas svojim donacijama nadopunjava s opremom i vozilima. Evo do sada smo dobili 7 vozila i još ćemo dobiti, do 2017. godine su nam rekli da će zaokružiti sva središnja društva i bolja mala s vozilima. Ja se nadam da će nas oni izvući iz ove financijske krize, inače da ih nema svi bi već sjedili na sudu. Zahvaljujući Tirolu mi možemo ispunjavati svoje obaveze prema zakonodavcu koji je u zadnjih par godina jako podigao ljestvicu - rekao je predsjednik VZŽ Željko Petrović

Franjo Rehak ispred DVD-a Požega uručio je zahvalnicu za više godišnju suradnju između DVD-a i Vatrogasne zajednice Požeštine, predsjedniku VZP Zvonku Juriću.

Tekst/foto: Vanja Protić