Subota, 09 Svibanj 2015 13:05

Rešetke nisu prepreka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RODA-RODITELJI U AKCIJI - NOVI PROJEKT U KAZNIONICI POŽEGA -

POŽEGA – Udruga Roditelji u akciji – RODA u partnerstvu sa Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u zagrebu i kaznionicom i zatvorom u Požegi pokrenula je projekt Rešetke nisu prepreka kojem je za cilj omogućiti djeci zatvorenica i zatvorenika češće posjete roditeljima u zatvore IMG 9412kroz razvoj društveno-poduzetničkog poduhvata u kaznionicama.

- U zadnje vrijeme javilo nam se više majki zatvorenica u Požegi, isto tako i njihove obitelji koje su nas tražile za pomoć. tada smo vidjeli da dok su majke u zatvoru nitko od civilnog društva nije se brinuo za djecu tih roditelja. Ispostavilo se da u Hrvatskoj godišnje 17.986 djece ima nekoga od roditelja u nekom trenutku u zatvoru. 31. prosinca 2014. godine u zatvoru je bilo 1.080 zatvorenika roditelja, od toga 56 majki i 1.024 očeva s ukupno 1.900 djece. U svakoj školi, u svakom vrtiću ima barem jedno dijete čije potrebe nitko ne IMG 9415prepoznaje, čije strahove i sram koji osjeća nitko ne prepoznaje. Ta djeca žive s tim teretom, a postaju i sami i žrtve kaznenih djela koje su počinili njihovi roditelji - rekla je Ivana Zanze, izvršna direktorica Udruge RODA koja se već 13 godina bavi temama koje su zajedničke za sve roditelje.

- Kroz projekt smo pokrenuli aktivnosti usmjerene na podršku djeci, da se prvo upozna javnost da ona postoje a onda da im se omogući da ona češće viđaju svoje roditelje u zatvoru a pogotovo mame. Žene koje dolaze na izdržavanje idu u Požegu, a to znači da su djeca tada stotinama kilometara udaljena od svojih majki. U prosjeku to dijete je udaljeno preko 200 km. Ta djeca su uglavnom iz siromašnih obitelji i zato smo kroz anketu s majkama saznali da ih djeca nisu posjetila u zadnjih 6 mjeseci. Mi ćemo upravo potaknuti te posjete obitelji, jer ćemo se organizirati da se svi troškovi puta za posjete do kraja godine osiguraju. Jedan od načina prikupljanjaIMG 9414 sredstava je da se iskoristi taj rehabilitacijski period zatvorenica i zatvorenika kroz rad gdje bi oni proizvodili proizvode koji bi na tržištu bili pozicionirani kao proizvodi koji idu iz zatvora. Kupac će znati tko proizvodi te proizvode koje kupuje, a dio sredstava bi išao u fond iz kojega bi se financirali troškovi putovanja za te obitelji - ističe Ivana Zanze a taj projekt je proglašen najboljom društvenom inovacijom u Hrvatskoj.

Sve je krenulo kroz prvu petodnevnu radionicu na kojoj je 12 studentica i troje njihovih profesora mentora dizajniralo osam proizvoda namijenjenih trudnicama, roditeljima i maloj djeci, a u procesu je ravnopravno u cjelodnevnom zajedničkom radu sudjelovalo šest zatvorenica Kaznionice u Požegi. Rezultati tog rada predstavljeni su u Društvenom domu Kaznionice i zatvora u Požegi. Ovi proizvodi će se plasirati na tržište kao prepoznatljivi brand, kao proizvodi s vrlo visokom emotivnom vrijednošću za njihove krajnje korisnike jer se koriste u najsvečanijim trenutcima za roditelje. RODA je odlučila spojiti naizgled nespojivo, rad zatvorenika na proizvodima koji su namijenjeni najnježnijim članovima našeg društva, maloj djeci. Proizvodi su ogrlice za dojenje Grli, jastučići za dojenje, terapeutski jastučići, jastučnice jaSan za miran dječji san, prematalice, torbe i ruksaci za šetnju, prve cipelice Muvice, a proizvodi osim u Požegi će biti predstavljeni i u Zagrebu na manifestaciji Dan D u srpnju.

Tekst/foto: Vladimir Protić