Petak, 08 Svibanj 2015 16:20

Drogi, alkoholu i kockanju rekli NE

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT „ZDRAV ZA 5“ U OŠ JULIJA KEMPFA -

 POŽEGA – Osnovna škola Julija Kempfa bila je domaćinom prezentacije aktivnosti u sklopu projekta „Zdrav za 5“ kao i „Trećeg tjedna sigurnosti cestovnog prometa“. Projekt već četiri godine zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo znanosti, odgoja i obrazovanja, a sastoji se od dvije komponente. Osnovni cilj je aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih IMG 9330navika o ovisnosti, aktivno mijenjanje stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode, podizanje razine samosvijesti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i usvajanje zdravih stilova života. U sklopu projekta učenici su organizirali razne radionice na kojima su reciklirali i izrađivali korisne predmete.

- U ovoj akciji sudjelovali su učenici 2. i 4. razreda na ekološku temu. Već s učenicima prvog razreda krećemo krećemo s osvješćivanjem koliko je važna ekologija u životu, a s učenici drugih razreda krenuli smo u sakupljanje otpada u kućanstvima koji su prigodni za recikliranje. Nakon par dana sakupljanja odlučili smo od njih napraviti različite predmete koji će nam služiti za igru, a npr. od tetrapaka hranilice za ptice i drugo - rekla je Irena Krošl učiteljica razredne nastave.

 Učenici osmih razreda radili su u radionicama u kojima su upoznati s štetnim djelovanjem i potrebi mijenjanja loših životnih navika.

– Ova radionica „Zdrav za 5“ uključuje borbu protiv IMG 9331alkohola, droge ili kocke. Droge u našoj školi nema, alkohola možda malo, a znamo da se neki već i klade pomalo – kaže osmaš Filip Lončar. Njegov kolega Filip Krstanović misli da se učenici trebaju ostaviti droge i alkohola. – Mi još nismo ni krenuli u to ali već moramo preventivno djelovati. O tome smo se već informirali u školi i mislim da su i akcije i ove radionice vrlo učinkovite. Laura Bošnjak, osmašica iz Požege kaže da su im pomogla predavanja o tome kakav život mogu očekivati ako posegnu za drogom ili alkoholom. – Moramo odlučno reći NE drogi i alkoholu, jer posljedice su problemi u obitelji, problemi u društvu, u školi. Trebamo imati hrabrosti i samopouzdanja reći NE.

- Djelujemo prvenstveno akcijom na učenike osmih razreda i učenike 1. i 2. razreda srednjih škola. Cilj nam je prevencija zloupotrebe droga i alkohola i igara na sreću. Kroz predavanja željeli smo djecu educirati o ponašanjima u društvu i na neki način pokušati im reći o ulozi alkohola i droge na njihovo ponašanje i ponašanje mladih. Naša županija je na razini ostalih županija, nema nekih iskakanja. Pojava je prisutna, no kod droge nemamo povećanja, nego čak blago opadanje broja ovisnika, ali uvijek ta tamna brojka postoji i policijski službenici nastoje drogu pronaći – istakao je Siniša Sabljak, policijski službenik za prevenciju PU Požeško-slavonske.

IMG 9335Problem u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije vide u tome što su neki oblici droga postali legalni, mogli se kupovati u prodavaonicama pod drugim nazivima, a bili su dostupni čak i školskoj djeci.

– Kako su sada te tvari stavljene na listu zabranjenih supstanci oko 85% tih proizvoda koji su se nekada slobodno prodavale sada su zabranjene. I u Požegi ih sada više nema, no problem je to što se stalno pojavljuju neke nove supstance kojih još na zabranjenim listama nema. Što se tiče ilegalnih droga možemo reći da smo u Zavodu imali 40 liječenih ovisnika i tu ne bilježimo povećanje broja ovisnika. Kod marihuane također nemamo povećanja broja u odnosu na prošlu godinu pa time ocjenjujemo stabilnu situaciju što se tiče droge na našoj županiji i nalazimo se ispod prosjeka RH. Kod alkohola i kocke među srednjoškolskom populacijom također smo u nekom prosjeku. Problem su jedino vikend alkoholiziranja mladih koji se zapravo natječu tko će se prije IMG 9342napiti i to je problem koji mi vidimo, ako i sportske - rekao je David Zombori, psiholog u ZJZ.

 Da bi uspješno rekli NE svim ovisnostima učenici su se okrenuli više sportu, a Javna vatrogasna postrojba grada Požega, Hitna medicinska služba i Policijska uprava prikazali su svoja djelovanja u nekim kriznim situacijama.

Tekst/Foto: Vladimir Protić