Petak, 08 Svibanj 2015 11:08

Natjecanje u kvaliteti konjske salame

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DVODNEVNA MANIFESTACIJA TALIJANSKE ZAJEDNICE PLOŠTINE 2015. -

 PLOŠTINE - Održana je dvodnevna manifestacija obilježavanja Dana talijanske nacionalne manjine koju petu godinu organizira Zajednica Talijana „Liberta“ Ploštine. Uvodno je goste pozdravio Antun Bruneta, predsjednike ZT „Liberta“ koji je podsjetio na gotovo 140 godišnju tradiciju i prisutnost Talijana u pakračkom kraju, a zamolio je i predstavnike lokalne i regionalne vlasti da posvete veću pažnju naseljima u kojima pretežito živi talijanska manjina kako bi infrastruktura pratila potrebe stanovništva. Bruneta ističe kako je najveći problem nedostatak pitke vode, a u još neostvarenim projektima istaknuo je izgradnju izletišta „Mali raj“ te industrijske zone u kojoj bi se gradila klaonica i pogon za preradu konjskog mesa za proizvodnju konjske salame, poznatog specijaliteta ovog kraja. - Naš je zadatak da zaštitimo i brendiramo proizvod konjske salame jer mi smo brend - ističe Bruneta ciljeve Udruge proizvođača konjske salame izvorno Ploštine koja okuplja 40-ak proizvođača ove delicije.

U kulturno umjetničkom programu u subotu nastupio je ženski pjevački zbor KPD „Sloga“ iz Pakraca, KUD „Češka beseda“ iz Hercegovca, KUD Mađara „Jankovci“ iz Starih Jankovaca te Ženski pjevački zbor Zajednice Talijana iz Malog Lošinja. Program se nastavio u nedjelju u 11 sati svetom misom u kapeli sv. Antuna Padovanskog u Ploštinama te procesijom kroz selo. Kulturni program u sjedištu Zajednice Talijana izveli su Češka beseda iz Treglave, Grubišno Polje, Ženski pjevački zbor Zajednice Talijana iz Malog Lošinja i Ženski pjevački zbor zajednice Mađara iz Daruvara.

 Manifestacija je započela u takmičarskom duhu, čija je bolja konjska salama.
Antun Bruneta u kategoriji velikih proizvođača, Slavko Matijašević u kategoriji srednjih i Petar Sabo u kategoriji malih proizvođača ove godine imaju najkvalitetniju konjsku salamu. Odlučio je to višečlani žiri među 35 uzoraka na trećem natjecanju u kvaliteti konjske salame koje je priredila Udruga proizvođača konjske salame – izvorno Ploštine U kategoriji velikih proizvođača bilo je sedam uzoraka, drugo mjesto osvojio je Bruno Bruneta, a treće Ivan Savi. U srednjoj kategoriji među 11 uzoraka drugo mjesto pripalo je Draženu Pierobonu, a treće je osvojio Mario Savi. U kategoriji malih proizvođača konjske salame natjecalo se 17 proizvođača. Drugo mjesto pripalo je Ani Bruneta dok je treće osvojio Zdenko Di Zepp. U svakoj kategoriji 6 ljudi je ocjenjivalo uzorke, a uz Petra Baškijeru i Jozu Gavrana na čelu ocjenjivačkog žirija bio je dipl inž. prehrambene tehnologije Ferdinand Troha, zamjenik župana.

Tekst/Foto: Vladimir Protić