Srijeda, 06 Svibanj 2015 12:49

Energetska učinkovitost u graditeljskim zanimanjima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKA OBRTNIČKA ŠKOLA NOSITELJ NOVOG EU PROJEKTA -

 POŽEGA – Obrtnička škola Požega nositelj je projekta uz partnere, Graditeljsku školu Čakovec i Tehničku školu Požega koji je dobio donaciju Europske unije u sklopu programa ESF Razvoj ljudskih potencijala, IMG 9077Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta rada. Projekt „Energetska učinkovitost u graditeljskim zanimanjima“ je vrijedan 1,32 milijuna kuna, a provodit će se tijekom dvije godine.

– Energetska efikasnost je ono što danas graditelji žive na svakom koraku, energetska efikasnost danas drži građevinski sektor, a ovo je prilika da prema želji naših gospodarstvenika i potrebama po pitanju energetske efikasnosti kroz izmjene kurikuluma ugradimo sve ono što oni trebaju u operativi. Dakle nema limita, ako želimo ono što radi Austrija mi ćemo njihova pozitivna iskustva ugraditi u naše kurikulume i obučiti naše profesore i naše učenike. Za samo tri godine mi možemo imati ono što ima Austrija ili bilo koja zemlja u regiji. Sredstva su osigurana i uz opremu imamo i sredstva za edukaciju, te možemo pripremiti učenike za tržište rada – rekla je na inicijalnoj konferenciji Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole.

Provođenje projekta podupro je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Ovo je sve u cilju da znanost pomogne gospodarstvu a kroz političku borbu podignemo i ovaj naš bogom dani kraj na onu razinu razvijenosti koji mu pripada. IMG 9087Ovaj stopostotno dobiveni projekt možemo uložiti u razvoj ljudskih resursa, a ovaj kurikulum koji će te i vi gospodarstvenici predložiti školi možemo ugraditi u sustav da bi nakon tri godine budući majstori obrtnici izašli spremniji, odgovorniji, bolji i dali odgovore kojim smjerom razvijati naše gospodarstvo. Mi imamo u našoj županiji spremnih projekata za 6 milijardi kuna i u buduće ćemo moći dati odgovore kojim smjerom naše graditeljstvo treba ići – istakao je župan Tomašević te dodao da to sve ima za cilj zaustavljanje odlaska mladih ljudi s ovih naših prostora. Tu bitku moramo dobiti jer naša županija je od 2001. do 2011. izgubila 10 tisuća stanovnika. Mora se vratiti povjerenje u obrtništvo u častan i pošteni rad.

Kroz projekt će se nabaviti 10 laptopa za učenike te termovizijska kamera kojom će snimajući objekte saznati gdje dolazi do gubitaka energije i onda modernim softverima doći do saznanja kojim građevinskim zahvatima možemo eliminirati gubitke energije i smanjiti utroške energije. Nabavit će se potrebni udžbenici i brošure, odlaziti u znanstvene institute po znanstvena rješenja, putovati na studijska putovanja u Dansku gdje je već uspostavljena odlična veza školstva i građevinske industrije i operative te ta rješenja primijeniti kod nas.

Tekst/Foto: Vladimir Protić