Četvrtak, 30 Travanj 2015 12:14

U Pakracu počelo obilježavanje 20-te obljetnice "Bljeska"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DARKA GORENEKA -

 PAKRAC - Otvaranjem izložbe ratnih fotografija Darka Goreneka "Istina jednog vremena" u Gradskom muzeju u Pakracu je počelo obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak". Posjetiteljima muzeja predstavljeno je 60-ak fotografija dugogodišnjeg fotoreportera "Večernjeg lista".

- Izložba je pripremljena u povodu 20. obljetnice oslobođenja Varaždina 2011. godine a u međuvremenu je prikazana i u Lepoglavi i Ivancu. Fotografije su snimljene na različitim područjima, počevši od rata u Sloveniji a potom u cijeloj Hrvatskoj gdje sam ja išao s varaždinskom brigadom. Nekoliko fotografija snimljeno je i ovdje na pakračkom području u jesen 1991. godine – kazao je prije otvorenja izložbe Darko Gorenak.

 Na otvorenju izložbe govorili su Jelena Hihlik ravnateljica Muzeja, gradski vijećnik Miroslav Ivančić te gradonačelnik Davor Huška koji je izložbu i otvorio. On je pritom izrazio želju da se naprave replike fotografija snimljenih na pakračko-lipičkom ratištu i potom pohrane u muzeju ratne i vojne povijesti u Pakracu.

 U sklopu obilježavanja 20. obljetnice "Bljeska" predstavljena je i knjiga poezije "Pogledi" Siniše Njegovana Stareka dok će se središnji dio proslave pod nazivom "Susret prijatelja – Bljesak 2015." održati 1. svibnja na Omanovcu, počevši od 12 sati.

Tekst: V.M. Foto: Vanja Protić