Srijeda, 22 Travanj 2015 14:08

Osim stranih studenata u programu mobilnosti i profesori

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PO PRVI PUTA NA POŽEŠKOM VELEUČILIŠTU PREDAVANJE ODRŽALA PROFESORICA IZ INOZEMSTVA -

POŽEGA – Po prvi puta na Veleučilištu u Požegi studentima je predavanje održala profesorica iz inozemstva, gošća predavač iz Rumunjske, profesorica dr. sc. Ana-Maria Bercu sa Sveučilišta u Jašiju u sklop Erasmus+programa te je ostvarena dolazna mobilnost i nastavnog osoblja iz inozemstva. Osim nje u sklopu tog programa trenutno borave i dvije IMG 8330studentice iz Madrida u Španjolskoj.

- To je povijesni trenutak za našu instituciju, što nam je i važan kriterij prilikom ocjenjivanja kvalitete na našoj instituciji. Strategijom međunarodne suradnje koju smo usvojili za razdoblje 2015. - 2020. cilj nam je povećati mobilnost studenata, nastavnika i vannastavnog osoblja – istakla je prodekanica za nastavu Katarina Štavlić, koja je predstavila profesoricu iz Rumunjske koja će studentima i nastavnicima držati predavanje iz područja menadžmenta ljudskih resursa u poduzetništvu.

IMG 8334Trenutno Veleučilište u Požegi ima na mobilnosti u nastavi ili studentskoj praksi desetak studenata. – Oni su od ožujka u Ludvigshafenu pa sve do srpnja. Ono što mogu najaviti, koncem svibnja dolaze nam dva profesora iz Turske koji će kao gostujući predavači držati nastavu za naše studente na području ekonomije i trgovinskog poslovanja. U jesen u ciklusu berbe dolazi nam jedna studentica iz Krakowa iz Poljske. Prijavili smo i projekt s partnerima iz Temišvara u Rumunjskoj te Burgenlanda u Austriji. Na jesen nam jedna studentica odlazi u Poljsku pored Waršawe na studentsku praksu od 9 mjeseci - rekla je Barbara Pisker, Erasmus koordinator požeškog Veleučilišta koje u programu mobilnosti sudjeluje već šest godina.

- Držim predavanje o tome kako započeti svoj vlastiti posao te kako zadržati motivaciju i strategiju u poslu s ljudima oko sebe, a održat ću još i predavanje o ljudskim resursima, o stavovima i kako unaprijediti naše vještine da budemo što konkurentniji na tržištu. Vi imate predivan grad i Veleučilište je vrlo, vrlo zanimljivo, shvatila sam da su ovdje kombiniranaIMG 8333 iskustva studija znanosti, poljoprivrede i tehničkih studija, kod nas to nije tako, u našoj zemlji tehnički studiji su uvijek odvojeni od društvenih. Iskustvo je predivno, s divnim ljudima i fokusiranim studentima tako da mi je iznimno drago biti ovdje na vašem veleučilištu.

Erazmus program je vrlo važna poveznica između profesora iz različitih zemalja. Nije mi ovo prvo iskustvo s ovim programom, Erazmus stvara partnerstva, stvara prijateljstva, stvara mogućnost da vidimo i učimo od drugih ljudi, od drugih kultura – rekla je Ana-Maria Bercu.

Laura De Las Heras Lopes, studentica nutricionizma, iz Madrida je bila oduševljena svime. - Sviđa mi se ovdje, grad je lijep i svi su ugodni i žele nas upoznati sa svojom kulturom. Vrlo je velika razlika između vašeg grada i onog iz kojeg ja dolazim, ja živim u Madridu koji je veliki grad i ne mogu ih stvarno usporediti. Ovdje smo mjesec dana i mislim kako je ovaj program Erazmus+ vrlo koristan jer možemo saznati mnogo o kulturi i ljudima i naravno vježbati naš engleski.

Sara Pons Guenaga, student administracije i financija, iz Madrida. - Ovo je moje prvo iskustvo u svemu, u dolasku ovdje, u stažiranju u inozemstvu, vrlo je uzbudljiva situacija, ovo mi je i prvi intervju. Za mene je odlično što upoznajemo novu zemlju, kulturu, ljude. Ovo je prvi put da sudjelujem u Erazmus programu, prošle godine sam se dvoumila ići ili ne, no sad sam vrlo uzbuđena što sam ovdje. Ovo je mali grad i ljudi su puno opušteniji, to je vrlo različito nego kod nas, u Madridu su svi u žurbi i nervozni. Vrlo mi je drago što smo ovdje.

Tekst/foto: Vladimir Protić