Utorak, 21 Travanj 2015 12:13

Posjetili ih osmaši osnovnih škola županije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROMOCIJA SREDNJIH ŠKOLA I ZANIMANJA ZA KOJA OBUČAVAJU UČENIKE -

POŽEGA – Već nekoliko godina na inicijativu Požeško-slavonske županije i ravnatelja osnovnih i srednjih škola organizira se prezentacija za učenike 8. razreda svih srednjih škola i zanimanja za koju obučavaju učenike.

Na ekonomskoj školi zatekli smo učenike OŠ Dragutina Lermana koji suIMG 7589 obilazili štandove koje su pripremili sami učenici i prezentirali im svoje grupe zanimanja. Tako su prodavači na svom štandu prikazivali sve prednosti njihovog smjera i njihovog budućeg zanimanja, a da prezentacija bude prava domaćinska i ne previše suhoparna priredili su im male sendviče, slastice i sokove. Mi smo ovdje predstavili smjer u kojem se školujemo, a to su prodavači, s ciljem da zainteresiramo učenike da upišu taj smjer. Pojasnili smo im da u ovom poslu mogu biti uspješni ako znaju dobro uspostaviti kontakt s kupcem i ljudima – rekla je Ana Kadežabek iz 3. razreda prodavača. – Evo ja sam obišla ove štandove, upoznala se sa svim zanimanjima i najviše mi se sviđa smjer za hotelsko-turističkog tehničara, kao smjer školovanja a i zanimanje – rekla je Karla Sajfert iz Brestovca.

IMG 7584Cijeli dan našim osmašima približit ćemo naše programe Ekonomske škole i zanimanja koja mogu steći školovanjem. Ekonomska škola nudi pet programa u 6 razrednih odjeljenja 1. razreda za zanimanja Ekonomist, Komercijalist, Hotelsko-turistički tehničar i Prodavač, te Upravni referent u izdvojenom razrednom odjeljenju u Pleternici. Upisna kvota će biti samo 22 učenika po razrednom odjeljenju što je za nas fenomenalno, jer će biti manji razredi, budući da je učenika sve manje, ali će to donijeti novu kvalitetu školovanja – istakla je ravnateljica Marinka Parac, dipl. oec.

Tomislava Varžak dovela je dva razreda od 42 učenika iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Velike a zatekli smo ih baš za vrijeme obilaska Obrtničke škole,IMG 7579 koja je pripremila prezentaciju svojih zanimanja. Učenici ugostiteljskih smjerova priredili su svojim budućim kolegama razne slastice i osvježavajuće bezalkoholne koktele, te im prikazali kako teče praktični rad u praktikumima. Učenice tekstilnog smjera priredile su pravu modnu reviju s modelima koje same izrade za vrijeme praktične nastave.

- Dečki su pokazali dobar interes za Tehničku školu, a ovdje su najviše zastale malo cure koje to zanima. Zaista smo iznenađeni i oduševljeni jer su nam prezentirali sve odjele, što je za učenike odlično jer oni do sad zaista nisu znali za što će se opredijeliti. Mislim da že svi biti zadovoljni – rekla je nastavnica glazbene kulture Tomislava Varžak.

IMG 7586Tehnička škola u Požegi ove godine upisuje 8 razrednih odjeljenja od 22 učenika za ukupnom 9 zanimanja. – To su pet četverogodišnjih i tri trogodišnja majstorska zanimanja. Ove godine dočarali smo osmašima stvaran prostor i naše praktikume, no to je još uvijek premalo vremena da se upoznaju sa svime. Učenicima je osim plana i programa posebno bio zanimljiv i naš dodatni programi mobilnosti EU i naša natjecanja koja organiziramo uz školovanje. U četverogodišnjem školovanju upisujemo po jedan razred za tehničara računalstva, tehničara za mehatroniku, elektrotehničara, računalnog tehničara za strojarstvo i tehničara za elektroenergetiku. Od trogodišnjih zanimanja upisujemo jedan razred automehaničara i autolimara, jedan razred tokara i strojobravara i jedan razred autoelektričar, elektromehaničar i elektroinstalater. Obzirom da svake godine imamo problem s brojem osmaša smanjili smo kvotu na 22 učenika u odjeljenju kako bi uspjeli popuniti sva mjesta – istakao je ravnatelj Zoran Galić, dipl. inž. strojarstva.

Tekst/foto: Vladimir Protić