Breadcrumbs

Ponedjeljak, 02 Travanj 2012 09:09

Osnovana Udruga Habitus

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

ZA UNAPREĐENJE ZDRAVLJA, POMOĆ PACIJENTIMA ALI I ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA  -

 

POŽEGA - Požega je dobila još jednu udrugu a radi se o udruzi za unapređenje prevencije, edukacije, rehabilitacije, holističkog pristupa, savjetovanja i unapređenja zdravlja „Habitus“  čiji su članovi  predstavila svoje buduće aktivnosti.

Cilj udruge je pomoći i pacijentima ali i zdravstvenim djelatnicima kroz različite seminare i edukacije ali i savjetovališta u kojima će raditi stručne osobe. Za sada je ova udruga jedinstvena u Hrvatskoj a ima potporu i od Ministarstva zdravlja.

- Mi smo specifični po holističkom pristupu koji u medicini označava sveobuhvatnost. Osoba koja je primjerice doživjela moždani udar ona nema problem samo s motorikom već su tu mnogi drugi problemi. Mi imamo i stručnjake, od liječnika do medicinskih sestara, fizikalni i radnih terapeuta koji mogu pomoći pacijentima i članovima - rekao je predsjednik udruge Marinko Grgić navodeći kako će udruga organizirati i druge projekte, tribine na kojima će govoriti eminentni stručnjaci i specijalisti, te razne akcije, od mjerenja tlaka i slično kako bi prevenirali loše učinke na ljude.

Prema njegovim riječima tako bi se primjerice za srčane bolesnike ili koju drugu populaciju bolesnika organizirala stručna predavanja o toj bolesti na kojima bi se pacijenti mogli kvalitetnije upoznati s bolešću koja ih muči.

U planu je organiziranje vježbi za trudnice, te vježbe za osobe srednje i starije životne dobi koji žele očuvati svoje zdravlje i kondiciju, a u kontaktu s ljekarnama pokušat će se osigurati jeftiniji lijekovi za članove udruge dok bi zdravstvenim djelatnicima koji budu uključeni u rad udruge biti osigurani tečajevi i drugi oblici edukacije.P4018143

Udruga je od grada Požege dobila i svoje prostorije koje se nalaze u Vukovarskoj ulici broj 8., te će s radom krenuti već idućeg tjedna.

Mlado rukovodstvo udruge, predsjednik Marinko Grgić i tajnik Mihael Zelić pozivaju građane da se jave u udrugu Habitus sa svojim problemima. – Mi ćemo kroz rad ove udruge pokušati smanjiti neke probleme, neke situacije koje su naša svakodnevica. To su 16-godišnje trudnice, maloljetnička opijanja, maloljetni ovisnici, osnovnoškolci sa cigaretama i alkoholom, neotkrivene hipetrenzije i povišeni šećer u krvi kod starije populacije i mnogi drugi faktori koji mogu kasnije negativno djelovati na zdravlje članova naše udruge. Edukacijom i pravovremenim djelovanjem pokušat ćemo spriječiti upravo navedene situacije – istakao je Grgić.

V.Re. i V.Pr.