Četvrtak, 19 Veljača 2015 13:39

Slavonski heroji - da se istina nikad ne zaboravi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA HVIDR-a PROVODI  PROJEKT ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA -

 POŽEGA – HVIDR-a Požega pokrenula je projekt pod nazivom „Slavonski heroji – da se istina nikad ne zaboravi“ koji je namijenjen učenicima osnovnih škola s područja Požeštine s ciljem da se događanja iz Domovinskog rata s ovog područja na pravi način prezentiraju mladim generacijama koje dolaze. Kako se mnoge stvari iz Domovinskog rata ne znaju, pravu istinu učenici bi saznali kroz niz predavanja i posjeta autentičnim lokacijama nam kojima se odvijao Domovinski rat, od Požeške vojarne 123. brigade, do lokacija borbi i spomen obilježja stradanja većeg broja branitelja. Projekt je odobrilo i financijski IMG 4160pomoglo Ministarstvo branitelja.

– U kontaktu s učenicima osnovnih škola doznali smo da oni imaju jako malo saznanja o Domovinskom ratu te smo mi na ovaj način pokušali da im približimo i upoznamo ih sa dijelom povijesti, od samih početaka nastanka RH. Projekt su pomogli i Požeško-slavonska županija i grad Požega te smo tiskali i kratku brošuricu pod nazivom „Kratka zavičajna povjesnica Domovinskog rata u Požeštini“ koja ukratko prikazuje tijek ratnih zbivanja na ovim područjima. Brošura je tiskana u 900 primjeraka budući da imamo 847 učenika u 8. razredima OŠ koji će brošuru dobiti u sklopu predavanja. – istakao je Tomo Vrhovac koji se nada da će se program proširiti i tako svake godine obraditi učenike 8. razreda i upoznati ih s istinom o Domovinskom ratu.

- Inicijativa za ovom povjesnicom i pregledom u jednom sažetom obliku povijesnih događanja u Požeštini za vrijeme Domovinskog rata dolazi od jedne braniteljske udruge, HVIDR-e i to je hvalevrijedan projekt. Nakon ovog prvog izdanja pojavit će se sigurno i nekih novih ideja da se može doraditi, a može se postaviti i na DVD sa više fotografija. Jedan sud i samih sudionika Domovinskog rata doprinijet će tome jer branitelji će najbolje sami izdvojiti najbitnije da se približi mladim ljudima koji s ovim vremenskim odmakom nisu svjesni kolika je bila važnost tog vremena stvaranja hrvatske države i slobode – pohvalio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji je najavio podršku grada da se projekt nastavi i dalje.

Projekt i to što su se članovi HVIDR-e odlučili ući u taj projekt pohvalio je i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha u koji je kao partner ušla i Požeško-slavonska županija. – Nije tajna da smo mi nezadovoljni na koji se način tretira Domovinski rat u nastavi povijesti učenika osnovnih i srednjih škola, što smo istakli kao problem i na Zajednici županija. Želimo da se Domovinski rat iz kuta povjesničara ali i iz kuta samih protagonista adekvatnije i kvalitetnije obradi, što će županija svakako poduprijeti i dalje.

Tekst/Foto: Vladimir Protić