Srijeda, 28 Siječanj 2015 14:13

Tirol želi i dalje pomagati našim vatrogascima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DELEGACIJA TIROLA U POSJETI POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

 POŽEGA - Evo kod nas je ovih dana u posjeti delegacija vlade Tirola, Peter Logar koordinator vlade Tirola i Clauser Erverser zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe. Oni su došli u posjet našoj županiji i biti će ovdje tri dana, te će obići sva središnja Vatrogasna društva, u vidu daljnje pomoći. Do sada u proteklih 6 godina IMG 7380vlada Tirola nam je donirala 40 vatrogasnih vozila, raznih namjena i funkcija, a u vrijednosti oko 1.200.000 eura, a to su jako velike donacije. Time su nam značajno pomogli u operativnom radu, jer realno gledano naše općine i gradovi takva vozila ne bi mogli nabaviti, a mi smo dobili kroz njihovu donaciju. Također smo dobili i dosta osobne zaštitne opreme, nekoliko vatrogasnih pumpi i agregata, a najvećim dijelom vozila. Sada su došli da vide stanje u središnjim društvima jer žele da tipiziraju malo opremu u središnjim društvima, da sva društva imaju ono što naš zakonodavac propisuje, a to je navalno vozilo, prateća cisterna, vozilo za prijevoz ljudi i tehničko vozilo, a no gradovi i općine koje imaju zgrade veće od tri kata moraju imati i auto ljestve. To smo zahvaljujući vladi Tirola već do sada postigli, ali ne do kraja i evo oni će sada snimiti stanje i planiraju naredne dvije i tri godine sva središnja društva opremiti potrebitom opremom sukladno pozitivnim propisima, a obvezuju ta središnja društva koja će dobiti opremu od njih i vozila, da moraju dati manjim društvima svoju opremu tako da malo razvijemo i ostala manja društva – istakao je Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Županije.

IMG 7383Delegacija je jučer obišla Pakrac i Lipik, danas su u obilasku središnjih društava u Brestovcu, Požegi, Jakšiću, Čaglinu i Pleternici, a sutra nastavljaju obilazak s Velikom, Kaptolom i Kutjevo gdje i završava ovaj njihov posjet te idu dalje u Vukovarsko-srijemsku županiju.

Delegacija je primljena i u županiji koja je izuzetno zahvalna za ovu pomoć jer je ogromna donacija financijska i funkcionalna. U ime svih gradova i općina primio ih je  zamjenik župana Željko Jakopović i zahvalio na toj velikoj pomoći.

- Ako kažem da je jedno vozilo danas najmanje vrijedno milijun kuna pa sve do tri milijuna kuna onda mislim da sve govori koliko je značajna ova njihova pomoć u do sada 40 vozila i nadam se kroz naredne dvije, tri godine još bar desetak, petnaest vozila. Ovih dana je došla donacija u DVD Pakrac, kvalitetno vozilo i u DVD Lipik, a evo sada oni nakon ovoga kada snime stanje vjerojatno će početi s donacijama, očekujemo i mi želimo, a nadamo se da će se to realizirati, navalna vozila za DVD Brestovac, Veliku, Kaptol, Kutjevo, a i tehnička vozila za Čaglin, Kaptol i Brestovac. Dakle to je ono što nam je ovog trenutka najpotrebnije i nadamo se da će to u narednih godinu dvije realizirati – izrazio je želje predsjednik Petrović.

Tekst: Vanja Protić Foto: Vanja Protić