Utorak, 27 Siječanj 2015 23:02

Obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA ANTIFAŠISTA I GRAD POŽEGA POLOŽILI VIJENCE NA ŽIDOVSKOM GROBLJU -

POŽEGA – Udruga antifašističkih boraca i antifašista zajedno s Gradom Požega obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta komemoracijom i polaganjem vijenaca na Židovsko groblje u Požegi. Ovo je inače mrtvo groblje jer na njemu nije sahranjen nitko od 2. Svjetskog rata pošto su tada nestali i posljednji pripadnici Židovskog naroda iz grada Požege, Groblje je godinama bilo u zapuštenom stanju ali trudom grada Požege ono je jako lijepo uređeno i danas ima status spomen groblja.
Predsjednica antifašista Kata Holjevac podsjetila je na koje su sve teškoće IMG 2460nailazili Židovi u Požegi od početka rata, kada im je oduzimana imovina a oni su tjerani na teški fizički rad. No to je bio samo početak njihovog stradanja, jer su uskoro svi bili otpremljeni u logore smrti diljem nacističkog dijela zemalja do prosinca 1941. godine. Ukupno je za vrijeme rata poginulo 112 židova na području Požege, a spasio se samo jedan dječak, Ivica Has, kojega je uzela i sakrila jedna hrvatska obitelj. Obitelj Taborski dobila je priznanje od države Izrael za to hrabro djelo koje je tada značilo i gubitak života.
Komemoraciji su nazočili, saborski zastupnik Zdravko Ronko, zamjenik župana Miroslav Grozdanić, predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić, tajnik grada Požega Slaven Paponja, te članovi Udruge antifašista iz Požege. Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeće održana je minuta šutnje a svi su na grobove stavili po jedan kamenčić po starom židovskom običaju.
- Što se to dogodi u ljudskom umu da ljudske ruke učine jedan takav horor kojega se ne stidi samo Europa nego cijeli svijet. Zato se mi danas moramo sjećati tih žrtvi jer svi ti ljudi su svedeni na jednu deklaraciju, na jedan serijski broj. Sjećamo se i zato da budućim generacijama nebi palo napamet da takav horor napravi. Židovi su doprinijeli razvoju ovog našeg grada i zato ih se moramo prisjećati – rekao je Nino Smolčić i stavio u obvezu da se holokausta i tog stradanja židovskog naroda sjetimo i slijedećih godina.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić