Subota, 24 Siječanj 2015 22:06

Oko vinograda na Trgu sv. Vinka okupile se tisuće posjetitelja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

NAJMLAĐA UDRUGA VINARA „VETERI CASTRA“ TREĆI PUTA OBILJEŽAVA VINCELOVO -

VETOVO – Iako najmlađa Udruga vinogradara, vinara i voćara „Veteri Castra“ na području Požeštine već je treći puta organizirala obilježavanje običaja Vincelova. Ovaj treći puta zaista odličnom organizacijom i dobrim marketingom privukli su tisuće posjetitelja na svoj i po imenu znakoviti Trg sv. Vinka u centru Vetova. Tamo su oni posadili i svoj vinograd, oko kojega se i održava cijela manifestacija, a orezuju se i prve loze.
- Zaista nam je zadovoljstvo da nam je ova naša manifestacija ovako dobro uspjela, jer smo se trudili organizirati je, a i dostojno dočekati sve naše goste. Mi vinogradari i vinari smo se udružili i sve pripremili, a pomoglo nam je i uključilo se cijelo selo, naši obrtnici, naši ugostitelji koji su pripremili hranu. Unatoč teškoj situaciji ovako zajedno uspjeli smo. Smatram da na dan našeg zaštitnika sv. Vinka vinogradari moraju slaviti i počastiti sve koji dođu – rekao je Branko Jakobović, predsjednik vetovačke udruge. Da bi smanjili troškove kobasice i slaninu koje se peku na vincelovskom štapu pripremali su sami na zajedničkom kolinju. Za sudjelovanje trebalo je samo kupiti etui i čašu i sve je drugo bilo besplatno i hrana i vino. Da je posjeta zaista bila neočekivano velika govori podatak da je prodano svih 1.400 etuia i čaša koje su pripremili i to u ranim večernjim satima. Za kvalitetno vino tražila se i čaša više.
Dobar rad i dalje poželio im je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je došao i orezati prve trsove s zajedničkog vinograda na Trgu sv. Vinka na kojemu je bilo veselo cijeli dan, za što su bili zaduženi vrsni tamburaši TS Bisernica, TS Garavuše, TS Veličke legende i kao solist Stjepan Jeršek Štef. Na pozornici su se predstavili i mladi tamburaši Poljadija iz Grabarja kojima je ovo bio drugi javni nastup.
Za dobar fiš, čobanac, grah i ostale delicije pobrinuli su se domaći ugostitelji Ribarska kuća, Restoran Schon Blick, udruga ribiča i lovačko društvo, te ostali poduzetnici koji su također pripremili hranu za posjetitelje, kao Poljostroj i dr.