Subota, 24 Siječanj 2015 17:09

Jadranske specijalitete sljubljivali s slavonskim vinima

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEŽANI VINCELOVO SPOJILI S AKCIJOM ZELENO-PLAVO -

POŽEGA – Po 8. puta u Požegi se održala za protekli vikend akcija Zeleno – plavo u organizaciji Obrtničke komore i Udruženja obrtnika Požega, a već nekoliko godina unazad ta akcija spaja se s požeškim Vincelovom koje organizira TZ grada Požege. Tako se ove dvije manifestacije nadopunjuju a jadranske specijalitete Požežani sljubljuju sa kvalitetnim vinima požeškog i kutjevačkog vinogorja. Naime kao gosti na požeško Vincelovo dolaze obrtnici ugostitelji iz Dalmacije i otoka, Kvarnera, Istre i Gorskog kotara koji pripremaju poznata jela svojih restorana, uglavnom od ribe i morskih plodova. kako s područja Požeštine velike količine vina idu uglavnom u drugom smjeru preko ljeta, ovo je bila jedinstvena prilika da se svi nađu nam jednom mjestu, pokažu svoje mogućnosti i potrebe, te zajedno združe Zeleno i plavo.

 TZ Grada Požege pripremila je cjelodopodnevni zabavni program u požeškoj pješačkoj zoni, kojemu je prethodilo paljenje vincelovske vatre koju su uz prisustvo Trenkovih pandura palili čelnici županije, grada i obrtničke komore. Uslijedilo je pokazno orezivanje loze koje su predvodili predsjednik HOK Antun Ranogajec, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i ostali gosti. O siječanjskom orezivanju uvelike ovisi rod grožđa pa se tom poslu mora ozbiljno pristupiti, stoga vinogradari ozbiljno i pristupaju tom poslu i vesele se novoj rodnoj godini.

 U kulturno zabavnom dijelu sudjelovali su GKUD Požega, KUD Požeška dolina i tamburaški sastavi. Miris specijaliteta, kako jadranskih, tako i kontinentalnih privukli su nekoliko tisuća posjetitelja koji su to dopodne pomogli sljubljivanju Zelenog i plavog. Na štandovima su bili ponuđeni na degustaciju od brudeta od hobotnice, razne vrste ribe do kvalitetnih sireva, bučinog ulja, meda, te obveznog čobanca i graha sa suhim mesom, kobasica i slanine na vincelovskom ražnju.

Tekst: Vladimir Protić  Foto: Vladimir Protić/Vanja Protić