Utorak, 20 Siječanj 2015 13:59

Pet dvojnika na Vincelovu kod Krauthakera

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KUTJEVO - Jedno od većih obilježavanja Vincelova svakako je ono kod poznatog vinara Krauthakera u Kutjeva, a da mu bude dobra vinogradarska godina, došlo mu je poželjeti još četiri Vlade Krauthakera. Njegova četiri „brata dvojnika“ tako su mu nakon blagoslova vinograda koji je dao kutjevački župnik Marijan Đukić kojemu su pomagala još četvorica svećenika, pomogla orezati i zaliti trsove loze.

 Iza braće dvojnika krili su se Davor Dretar Drele koji je bio zadužen za viceve i humor, članovi Tria gušti koji su bili zaduženi za pjesmu. - Nadam se da će ovaj blagoslov i naš skup pomoći da nam vinogradarska 2015. bude bolja nego 2014. Evo ovdje imam četiri brata koji su došli čak i iz Dalmacije. Neki su već malo nestašni i nadam se da me neće osramotiti – istakao je Vlado Krauthaker.

Nakon zalijevanja trsova vinom prošlogodišnje berbe u vinogradu je zalivena vinom Mitrovac i mješavina mesa crne slavonske svinje od koje se prave prave kvalitetne kobasice. Upravo to vino daje specifičan okus kobasicama, i to produbljuje suradnju vinara Krauthakera i Tomo Galović proizvođač suhomesnatih proizvoda. - Moj prijatelj je smislio jednu lijepu simbiozu mesa crne slavonske svinje i bijelog vina Mitrovac, a u kvalitetu tih kobasica možete se uvjeriti jer su već spremne za kušanje poslije rezidbe loze – dodao je Krauthaker.

 Lozu su mu osim „četiri brata“ pomogli rezali i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević s dožupanom Ferdinandom Trohom, saborski zastupnik Franjo Lucić, kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, te brojni prijatelji i kolege vinogradari. Kako je bilo dosta prijatelja i ugostitelja iz Dalmacije, na meniu su bila i dalmatinska jela, posebni skradinski rižoto zaliven s Krauthakerovim vinima. Vinski kardinal Vlado Bauer bio je zadužen za vinogradarski čevap i rolada od carskog mesa koje se peče na ražnju. Uz mlado vino na stolu se našlo desetak vrsta vrsnih vina vinske kuće Krauthaker.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić