Petak, 09 Siječanj 2015 10:57

Grad Požega okreće se odvajanju otpada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKI KOMUNALAC KREĆE SA PODJELOM PLAVIH I ŽUTIH KANTI I KONTEJNERA

 POŽEGA – Komunalna tvrtka Komunalac Požega u prošloj godini sakupila je već preko 135 tona odvojenog otpada, a od ove godine u potpunosti se okreće odvajanju otpada prije IMG 1502sakupljanja u zato određene kante i kontejnere, a svako domaćinstvo će uskoro dobiti svoju plavu kantu za papir.

- Prošle godine bila je odlična suradnja grada Požega, tvrtke Komunalac i Fonda za zaštitu okoliša i ovih 7.000 kanti plavih za odvajanje papira bit će besplatno podijeljeno građanima Požege. Uz to riješen o je 50 komada plavih kontejnera, 20 zelenih za staklo i 20 žutih za plastiku. Ukupna vrijednost ove investicije je 1,7 milijuna kuna, a nabavljeno je i jedno vozilo od 365 tisuća kuna. Ova godina pred nama pokazat će nam koje su to dodatne potrebe domaćinstava i tvrtke Komunalac i grad će kroz dalju suradnju s Fondom kroz projekte rješavati sve što treba za bolji život građana – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović za vrijeme obilaska odlagališta otpada Vinogradine na kojem se uređuje i jedno od dva reciklažna dvorišta na području grada Požege.

IMG 1506- Nabavljene su sve posude za odvojeno prikupljanje otpada, koji projekt smo krenuli još u sedmom mjesecu prošle godine s PVC vrećicama i koji je donio znatan napredak. Ovo će biti nova kvaliteta koja će dobiti naša domaćinstva i gospodarstvo na području grada Požege. Taj sustav ćemo proširivati dalje na područje cijele Požeštine – istakao je Anto Bekić, direktor Komunalca koji je najavio i nabavku stroja za sječkanje, kojim će se usitniti božićna drvca koja prikupljaju od građana i to upotrijebiti u izradi komposta koji se koristi za zelene površine i nasade. Očekuju da će se u 2015. godini znatno više prikupiti odvojenog otpada, papira, stakla, plastike, tekstila, jer će to znatno pojeftini zbrinjavanje komunalnog otpada, jer kad se bude vozio otpad na regionalno sakupljalište plaćat će se svaka tona otpremljenog otpada s našeg terena. Stoga postoji veliki interes da se što više otpada prije sakupljanja razdvoji i na taj način smanji količina otpada koja će se odlagati na regionalno odlagalište koje će biti na području Nove Gradiške.