Nedjelja, 04 Siječanj 2015 21:40

Ulovljenu divljač darovali za pučku kuhinju

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEŠKI ŽUPAN ALOJZ TOMAŠEVIĆ ORGANIZIRAO NOVOGODIŠNJI LOV ZA GOSPODARSTVENIKE

 LEŠTAT – Želeći više druženja i zajedništva politike i gospodarstva požeško-slavonski župan Alojz Tomašević organizirao je novogodišnji lov u prvom tjednu nove godine na koji se odazvao veliki broj IMG 1115gospodarstvenika, te čelnih ljudi lokalne uprave. Domaćin je bilo Lovačko društvo Jelen iz Požege, koje je inače već senzibilizirano za društvene akcije, pa tako pomaže pučku kuhinju a i postaja je na kojoj dočekuju hodočasnike na putu za Voćin. To će ostati tradicija a svu ulovljenu divljač i iz ovog lova ide u humanitarnu namjenu i darovat će pučkoj kuhinji.

 - Lov je bio uspješan, čuvala nas je božica Dijana i sv. Hubert, sve je prošlo u redu a odstrijeljeno je 4 vepra i dva nazimeta, te jedna lisica kao predator u lovištu. Sav ulov poklonit ćemo pučkoj kuhinji Caritasa Požeške biskupije – rekao je nakon uspješnog povratka iz lova župan Tomašević, koji dodaje da će županija u budućnosti pomagati više lovačka društva. Ona sredstva koja se dobiju od koncesija za lovišta bit će vraćana u lovačka društva za poboljšanje lovno-gospodarske situacije, a posebno društvima koja kreću putem da se bave i lovnim turizmom, posebno oni koji žele svoje objekte staviti u funkciju turizma.

IMG 1140- Mi imamo velike mogućnosti u turizmu, a ovaj lovački turizam razvijat ćemo nešto bržim koracima. Županija je zadnji dan stare godine zaključila natječaj i pet lovačkih društava je dobilo ukupnu potporu od 300 tisuća kuna za razvoj turizma. Danas mi upravo želimo i promovirati tu aktivnost a na ovom lovu gdje je župan domaćin a gospodarstvenici su inicijatori ovog druženja, jer oni su pozvali da ovakvom zajedničkom akcijom promoviramo naše lovstvo. Tu su svi naši gospodarstvenici ali i prijatelji iz drugih županija, Zadra, Širokog Brijega – dodaje župan Tomašević, koji je uz pomoć lovaca LD Jelen pripremio i odličan ručak sa specijalitetom, lovačkim gulašom uz palentu.

 - Lovišta na ovih naših pet prekrasnih planina i gora, lovišta posebno bogata raznovrsnom divljači imaju što pružiti lovcima koji žele doći na ovaj prostor. Smještani kapaciteti nisu za sada dostatni a IMG 1143kroz ovaj vid turizma mi ih želimo i možemo podići, a planiramo u slijedeće godinu dvije utrostručiti te kapacitete – rekao je župan Tomašević, koji poziva i ostala društva da se sa svojim projektima lovnog turizma jave u županiju.

 Jedan od gostiju u lovu bio je Predrag Mandić iz Širokog brijega, general HVO, strastveni lovac dugi niz godina i nekada i predsjednik Lovačkog društva Mosor koje okuplja čak 1.200 lovaca. – Za razliku od hercegovačkih lovišta ovo je lovište u kome ima zaista puno divljači, bogato lovište. Kod nas je krš i kamen pa je od divljači uglavnom zec i lisica, a kod vas je puno divljih svinja ali i visoke divljači. Ovo je bio predivan novogodišnji lov, ja danas nisam sreće ali nadam se drugi puta – istakao je Mandić iz Širokog brijega.

 Ovakvu inicijativu župana pozdravio je i predsjednik Lovačkog saveza županije Zdravko Vujnović koji puno očekuje od ovakve zajedničke IMG 1155suradnje. – Naša vrata saveza i svih lovačkih udruga su otvorena, spremnost za dijalog, suradnju, druženja, a sa svim gospodarstvenicima možemo naći mnogo zajedničkog interesa. Dogovorili smo da ćemo se ove godine kvalitetnije organizirati i pokušati dovesti nove i strane goste u lovačka društva, a da gospodarstvenici nađu svi svoj interes od smještaja, hrane, boravka, prodaje svojih proizvoda.