Subota, 06 Prosinac 2014 10:51

Kontrolirali korištenje parkirnih mjesta za invalide

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM  -

 POŽEGA – Grad Požega je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji osobama s invaliditetom posvećuje povećanu pažnju i senzibiliziran je za njihove probleme. Tako imamo sigurno najveći mogući broj parkirališnih mjesta označenih žutom bojom i oznakom osobe s invaliditetom u kolicima, najviše uređenih nogostupa za kretanje osoba s IMG 8271invaliditetom u nekoliko uređenih semafora s zvučnom signalizacijom za slijepe i slabovidne osobe. No nekada građani i zloupotrebljavaju ta posebno označena parkirališna mjesta, a zajedno s djelatnicima PU požeško-slavonske čelnici udruga osoba s invaliditetom obišli su sva ta mjesta, od parkirališta pri trgovinskim centrima do gradskih ulica i parkirališta na Trgu sv. Trojstva. Na nepropisno parkirana vozila stavili su upozorenje a vozače upozorili da čine prekršaj.

 - Priredili smo preventivnu akciju, a policijski službenici pojačano će nadzirati parkirna mjesta namijenjena za osobe s invaliditetom. Priredili smo jedan letak koji ćemo dijeliti građanima. U prvih jedanaest mjeseci ove godine zabilježili smo ukupno 68 prekršaja parkiranja na mjesto za osobe s invaliditetom a nisu imali to pravo. U 34 slučaja policija je izdala upozorenje, a ostali su dobili kaznu od 700 kuna. To je smanjenje prekršaja jer je prošle godine u tom istom vremenu zabilježeno 128 takvih slučajeva, što je za pola manja – istakla je Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske.

 Zadovoljni su bili i čelnici udruga sve manjim korištenjem parkirališnih mjesta rezerviranih za članove udruga, ali i stalnim zalaganjem grada Požege za osiguravanje dovoljnog broja parkirališta, kojih po zakonu mora biti do 5% od ukupnog broja parkirališnih mjesta.

 - Požeško-slavonska županija ima od svih županija najveći broj osoba s invaliditetom, i zadovoljstvo nam je vidjeti da je godinama provođena ova preventivna akcija podigla svijest naših sugrađana. Nismo ni danas željeli da se upotrijebi nekakva represija prema našim sugrađanima, nego da podignemo svijest građana da shvate da smo i mi tu, da postojimo i da smo ravnopravni građani i sudionici u svakodnevnom životu. Zahvaljujem svim građanima Požege što ne zauzimaju naša mjesta - istakao je Ivan Begić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije.

 Predsjednik požeškog ogranka HVIDR-a Tomo Vrhovac također je zadovoljan situacijom i suradnjom s gradom Požegom. – Požega je jedan od gradova koji imaju na najbolji način riješen broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, a na zajedničkom sastanku s požeškim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem dogovorili smo da će se taj broj i povećati s novim parkiralištima.

 Predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba požeško-slavonske županije Zdravko Čop zadovoljan je što su ozvučeni semafori u centru grada, jer to puno znači slijepim osobama u kretanju, ali je predložio da se zvučna signalizacija postavi i na raskrižje Osječke i Kralja Krešimira, jer je to vrlo frekventno raskrižje a na putu prema požeškoj bolnici. - Naša udruga se nalazi u vrlo uskoj ulici koja nema nogostup, pa smo ulaz u udrugu napravili s dvorišne strane i preko parkirališta iza gradske kuće, no parkirna mjesta su ocrtana upravo po našem ulazu pa često ne možemo ući u dvorište udruge od parkiranih automobila.