Petak, 28 Studeni 2014 11:55

Osam asistenata pomaže u nastavi

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA OSMIJEH POMAŽE DJECI S POSEBNIM POTREBAMA  -

 PLETERNICA - Kako bi roditeljima ali i djeci s posebnim potrebama olakšali svakodnevicu u gradu Pleternici osnovali su udrugu Osmijeh. Udruga danas okuplja 20-članova a zahvaljujući volonterima i asistentima u nastavi, djeca uspješnije savladavaju i nastavno gradivo, ali i druge zadaće u kreativnim i sličnim radionicama.

 Za predsjednicu udruge Mariju Bunčić najveća je radost vidjeti djecu kako uspješno savladavaju sve složenije zadaće. No bez pomoći drugih, teško bi u tomu uspjeli. Zato bi, kaže, bilo dobro da iz godine u godinu roditelji djece s posebnim potrebama ne ovise o različitim projektima i hoće li oni „proći“ ili ne već da se kroz zakon osigura redovita pomoć svoj djeci s posebnim potreba.

Na području grada Pleternice radi osam asistenata koji pomažu djeci. Oni ujedno i volontiraju u udruzi. Već pune dvije godine u udruzi Osmjeh volontira i učiteljica Zrinka Štadelhofer. Za nju, kaže, to nije posao već pravo zadovoljstvo, a pomaci se mogu vidjeti svakodnevno. - U svakom slučaju to je nešto što me kao osobu ispunjava, obogaćuje. Radimo na razvoju njihovih motoričkih sposobnosti. Mi smo skupina koja vodi njihovu likovnu radionicu, a imamo još dvije kolegice koje pomažu uz ove ostale volontere - rekla je Zrinka.

 Najzadovoljnija radom asistenata u nastavi je voditeljica projekta Vesna Rezo. - Udruga Osmijeh je nositelj projekta Obrazujmo se zajedno u sklopu kojega je 44 djece dobilo svog pomoćnika u nastavi i to u devet osnovnih i dvije srednje škole. Angažirano je 29 pomoćnika u nastavi - rekla je Rezo.

 A da se djeca uistinu raduju ovakvim zajedničkim druženjima vidi se i po njihovim zadovoljnim osmjesima. Ti su osmjesi ujedno i najveća nagrada njihovim roditeljima ali i samim asistentima te volonterima koji se o njima brižno skrbe samo s jednom željom da i danas-sutra oni budu ravnopravni članovi zajednice.