Srijeda, 26 Studeni 2014 13:14

Jedina županijska bolnica koja obavlja takav zahvat

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

NAKON USPJEŠNE PRVE REKONSTRUKCIJE DOJKE VLASTITIM TKIVOM POŽEŠKI TIM NASTAVLJA DALJE  -

 POŽEGA – Kada su prije nekoliko mjeseci u OŽB Požega izveli prvi puta zahvat rekonstrukcije dojke pacijentici kojoj je zbog maligne bolesti dojka odstranjena, bio je to početak i pionirski korak, te prvi puta izvedena takva operacija u jednoj bolnici županijskog ranga. No tim iz požeške bolnice koji predvodi specijalist opće i plastične kirurgije Kristijan Matković na tome nije stao, nego ustrajno nastavio dalje.

Kristijan Matković specijalista opće i estk. kirurgije– Prvu operaciju napravili smo uz pomoć ekipe s KBC Rebra, a sada takve operacije radimo samostalno. Sve pacijentice koje su zainteresirane za takve zahtjeve ulaze u proces pripreme i bit će obrađene. Sada već imamo nekoliko takvih operacija uspješno provedenih rekonstrukcija sa vlastitim tkivom, ali i rekonstrukcija s umjetnim materijalom. Od slučaja do slučaja dogovaramo što bi za pojedinu pacijenticu bilo najpovoljnije – kaže Kristijan Matković, koji napominje da osim plastične kirurgije zbog uljepšavanja nekog od dijelova tijela na odjelu rade i rekonstrukcije nedostataka na ostalim dijelovima tijela koje su nastale zbog nekih bolesti ili kao posljedica nekih nesreća.

IMG 7801– Zbog nekih vanjskih utjecaja, ovisno o tipu ozljede i mjesta gdje je došlo do ozljede na optimalan način koji ne ugrožava pacijenta može se napraviti rekonstrukcija na tijelu. Česte su ozljede u našim krajevima ekstremiteta, pogotovo šaka, i sa vlastitim tkivom se mogu uraditi rekonstrukcije. Ako je pacijent motiviran za rekonstrukciju i mi procijenimo da postoje najbolji uvjeti za to, ovisno o dobi pacijenta i ako pacijentu to uzrokuje jedan određeni defekt mi to pokušavamo i za sada uspješno i činimo. To sve radi kompletna ekipa koja se formira u požeškoj bolnici, od anesteziologa, kirurga i dr. - kaže dr. Matković, koji je spreman pomoći i liječnicima s drugih županijskih bolnica u početnom dijelu usvajanja provođenja takvih operacija i rekonstrukcija.

 U planu je dodatno populariziranje ove metode rekonstrukcije i kod drugih pacijentica koje imaju odstranjenu dojku, a u planu je i odmah prilikom odstranjivanja bolesnog tkiva izvršiti rekonstrukciju.

Kristijan Matković– Optimalno bi bilo i na tome ćemo raditi da se odmah prilikom samog akta odstranjivanja i liječenja zloćudne bolesti izvrši i rekonstrukcija. Liječenje je u tom slučaju radikalno, a sa istovremenom rekonstrukcijom izbjegavamo dodatne traume pacijentica. Postiže se jedan psihološki učinak jer su pacijentice vrlo osjetljive na gubitak cijele dojke, a to sve utječe i na bolji oporavak pacijentice i na ishod cijelog liječenja – kaže Matković i to ističe kao veliku prednost plastične kirurgije u odnosu na onu onkološku kirurgiju.

Operacije su se do sada radile samo u kliničkim centrima, no tendencija je da se u takvim vrstama operacija profiliraju i neka manja središta. – Naša bolnica posjeduje sve tehničke uvjete za takve operacije, ali i osoblje. Nadamo se da je i doprinos naše kirurgije bio jedan od onih razloga koji su požešku bolnicu istakli kao najbolju bolnicu u Hrvatskoj – dodaje dr. Matković koji za sada skuplja sva pozitivna iskustva, radi na obradi podataka svih operativnih zahvata a uskoro priprema i publiciranje postignutih rezultata kroz jedan znanstveni rad u stručnim medicinskim časopisima.