Srijeda, 19 Studeni 2014 23:47

Tribina o Domovinskom ratu i Vukovaru

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Danas u gimnazijskoj knjižnici održana je tribina o Domovinskom ratu i Vukovaru za učenike osmih razreda osnovnih škola. Oko stotinjak učenika je slušalo predavanje o povijesti Domovinskog rata, koje je organizirala OŠ Antuna Kanižlića, u sklopu projekta „Vukovar" koji se provodi već treću godinu. Ovom tribinom obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u cilju povećanja znanja učenika o Domovinskom ratu, posebno 123. požeškoj brigadi HV-a i lokalnim zbivanjima.

Tribinu je otvorio uvodnim govorom Darko Puljašić, zamjenik požeškog IMG 2775gradonačelnika - Jučer smo bili u Vukovaru, gradu koji je dao sve što je mogao, svoje građane, braću, sestre i djecu. Nemojmo to zaboraviti. I Grad Požega, i svi mi moramo se založiti da se o ovoj hrabroj povijesti uči više. Sami, tako mali, tako ponosni i hrabri obranili smo se od neprijatelja. Jer, imamo prekrasno veliko hrvatsko srce, znamo što vrijedi. A to ste i vi, naša djeca, za vas se vrijedi boriti – rekao je Puljašić.

Dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata govorio je na temu Bitka za Vukovar uz prezentaciju dokumentarnih fotografija o razaranju Vukovara. - Vukovar je IMG 2779simbol po svojoj hrabrosti i složenosti obrane Hrvatske 1991. godine, u kojem je sve bilo cilj razaranja - rekao je Nazor.

Kratak uvod s temom „Požeština u Domovinskom ratu“ održao je Natko Martinić-Jerčić, a predavanje „Borbene skupine 1990.“ i osnutka Oružanih snaga 1991. godine održao je župan Požeško-slavonske županije i brigadni general u mirovini Alojz Tomašević.

- Kada vam netko govori kako je bilo u tom Domovinskom ratu, vjerujte, biloIMG 2786 je teško, ali je bila u tome jedna velika odlučnost svih ljudi, i mladih, neki su bili tek nešto stariji od vas, bilo je jako puno mladosti, studenata, srednjoškolaca koji su tražili ući u naše redove – rekao je Alojz Tomašević te dodao da je Zapadna Slavonija imala veliki značaj, što mora dobiti odgovarajuće mjesto u udžbenicima i knjigama o Domovinskom ratu.