Petak, 31 Listopad 2014 09:34

Cilj udruge boljitak za liječnike i pacijente

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

HRVATSKA UDRUGA BOLNIČKIH LIJEČNIKA PREDSTAVILA SVOJ PROGRAM LIJEČNICIMA POŽEŠKE BOLNICE  - 

 POŽEGA – Požešku bolnicu posjetilo je čelništvo Hrvatske udruge bolničkih liječnika HUBOL, te prvi puta okupljene liječnike upoznalo s udrugom, potrebom njenog osnivanja, njenim ciljevima i dosadašnjem radu i zalaganju za podizanje općeg društvenog ugleda i ekonomskog položaja liječnika koji je danas više nego ikada do sada narušen. Dana udruga ima oko 1.000 članova i djelovat će kao jedinstveno tijelo u izravnom radu.

IMG 4577Kolegama u Požegi predstavili smo našu udrugu i pozvali ih da nam se pridruže, jer smo svjesni da samo zajedničkim nastupom možemo ostvariti ciljeve. Naš primarni cilj je biti u službi liječnika i zdravlja u RH. Danas su liječnici prilično nezadovoljni, frustrirani, nad nama se unazad dvije godine vrši pravno nasilje, a unazad godinu dana ne poštuju se odredbe Zakona o radu, ne poštuju se odredbe Kolektivnog ugovora, ni direktive Europskog vijeća o organizaciji radnog vremena - kaže predsjednik HUBOL Trpimir Goluža, specijalist ginekolog u KBC Zagreb, koji kaže da je njihov program puno širi od Sindikata koji se zalaže za radna prava, a zajedno sa Sindikatom i Komorom osjećaju se kao partneri, jer imaju isti cilj, a to je boljitak za liječnike i pacijente. HUBOL ne želi preuzeti ulogu Sindikata.

 - Želimo raditi programe koji će unaprijediti zdravstveno stanje nacije i omogućiti svakom pojedinom svom članu da nam pokaže koji ga problemi opterećuju u njegovom radu, da nam ponudi rješenje kako bi mu pomogli, a onda mi s strukturom rješavamo te probleme. Mi želimo otvoriti nove prostore i pružiti podršku i Sindikatu jer to je jedina legitimna organizacija koja može zaštiti nas liječnike u pregovorima s našim poslodavcem. Trenutni odnos s Ministarstvom zdravlja je IMG 4583respektirajući, a nova zdravstvena administracija je pokazala želju za dijalogom. Mi smo nudili neke svoje prijedloge i rješenja koje su oni prihvatili. Mislim da su to ljudi koji su se našli u poprilično teškom trenutku, imaju odgovornu zadaću a HUBOL će biti konstruktivan partner i pokušati pomoći – dodao je Goluža, koji smatra da je Hrvatskoj potrebna opsežna reforma zdravstva na tragu da Hrvatska ostane socijalna država, a da zdravlje u RH ne bude samo privilegija bogatih ljudi. Hrvatskoj nedostaje liječnika no nažalost postoji tendencija daljeg odlaska liječnika iz RH.

 Domaćin i koordinator HUBOL-a u Požegi je liječnik Ivan Vukoja, trenutno na specijalizaciji. - HUBOL će djelovati da zaustavi ovo urušavanje položaja liječnika i zdravstvenog sustava, jer u budućnosti dolaze u pitanje i pacijenti. Tko će ih liječiti. Iz toga razloga HUBOL će se predstaviti svim liječnicima u bolnicama.