Utorak, 21 Listopad 2014 09:34

Obilježili pet godina plodnog rada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKI ZAVOD ZA ZNANSTVENI I UMJETNIČKI RAD HAZU  -

 POŽEGA – Izložbom izdanja i dokumentacije koja je nastala u pet godina rada Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi koju je otvorio akademik Jakša Barbić, potpredsjednik HAZU, obilježena je 5. obljetnica Zavoda.

 - Pet godina nije puno vremena i prođe u trenutku, no mi smo ga iskoristili da obavimo dio posla po kojem se već sada ovaj Zavod može prepoznati. Od osnutka do danas ispunili smo veliki dio obveza koje akademijini Zavodi diljem hrvatske imaju. Organizirali smo desetak izložbi, predavanja, okruglih stolova, tematskih rasprava, što govori da smo opravdali svoje postojanje i prikazali svestranost, vodili brigu za sva područja znanosti i umjetnosti koja se u ovom gradu razvijaju i djeluju – istakao je akademik Dubravko Jelčić, napominjući da su objavljenje i tri knjige zbornika radova.

 Do kraja godine Zavod HAZU će organizirati znanstveno stručni skup „Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska RH u EU“, s učesnicima i predavačima izvan Hrvatske. Slijedi zajednički simpozij s Udrugom narodnog zdravlja Andrija Štampar o palijativnoj skrbi i medicini, te 4. Dani otvorenih vrata Zavoda s izložbom učeničkih radova o Miroslavu Kraljevića. - Cijela 2015. godina bit će posvećena akademiku Andriji Štamparu u koji će se uključiti brojne institucije iz Požege i Zagreba. Organizirana će biti tematska predavanja, dali cijepiti djecu ili ne, tuberkuloza kod djece i Znanstveni skup dr. Andrija Štampar, jučer, danas, sutra. Urediti će se i opremiti spomen soba u Brodskom Drenovcu koja će biti posvećena Andriji Štamparu – najavila je dr. sc. Snježana Jakobović, ravnateljica požeškog Zavoda zahvaljujući županiji i gradu Požegi na suradnji i pomoći koju su imali tijekom ovih pet godina.

 Odličnu ocjenu radu požeškog Zavoda, jednog od 29 institucija HAZU u Hrvatskoj, dao je potpredsjednik Jakša Barbić, koji su tako raspoređeni zato što je poslanje HAZU očuvanje nacionalnog identiteta i stvaranje modernog hrvatskog društva, što se ne može stvarati na Zrinjevcu, nego diljem Hrvatske. – Ovaj Zavod se uključio u sredinu, on nije strano tijelo, što je ključno za HAZU, da budemo svugdje, uključujemo se u sredinu, budemo dio te sredine u kojoj djelujemo, da budemo priznati dio te cjeline i da postajemo jedan put oko kojega će se sve događati. HAZU oko sebe okuplja sve što na jednom području nešto vrijedi – rekao je akademik Barbić, koji pohvaljuje dobru suradnju s gradom Požegom i županijom koju je Zavod ostvario.