Subota, 18 Listopad 2014 10:30

18 radova bliže i dalje povijesti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVJESNO DRUŠTVO PAKRAC-LIPIK PREDSTAVILO NOVI DVOBROJ ZBORNIKA  -

 PAKRAC - Gradska čitaonica Pakrac bila je domaćin Povijesnom društvu Pakrac-Lipik za promociju novog Zbornika koji je ovaj puta izašao kao dvobroj.

 - Društvo skuplja tekstove dvije godine i već je 2013. godine Zbornik bio gotov, no zbog nedostataka financijskih sredstava nismo ga mogli tiskati. Podrškom gradova Pakraca i Lipika uspjeli smo to napraviti ove godine. U Zborniku je objavljeno 18 tekstova od 15 autora. Središnja tema ovog Zbornika su manjinske vjerske zajednice ovoga kraja - rekao je Stjepan Benković, predsjednik Povijesnog društva Pakrac-Lipik.

IMG 3540Promociji je prisustvovao i Milan Vranešić, žumberački biskupski vikar Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj, čiji je sin jedan od autora članka u Zborniku gdje se navodi kako je i u Pakracu postojala grkokatolička zajednica. – Jedini koji su nas podržali u organizaciji proslave 315. godišnjice Grkokatoličke slavonske eparhije u Pakracu su Grad Pakrac te pakračka Gradska knjižnica i Muzej na čemu im neizmjerno hvala jer su omogućili da predstavimo dio zaboravljene povijesti ovog kraja - dodao je vikar Vranešić.

 Pakrački gradonačelnik naglasio je kako će Grad uvijek dati potporu građanima koji žele zapisati povijest našeg kraja. - Takvi zapisi naše su bogatsvo, a u zadnjih deset godina imamo cijeli niz objavljenih članaka i knjiga o povijesnoj baštini našeg grada na što posebno trebamo biti ponosni ističe Davor Huška.

 Izdavanje Zbornika nije jedina djelatnost Povijesnog društva. Tako su članovi Društva uredili okoliš srednjovjekovne utvrde Čaklovec, ostatke pakračke utvrde u centru grada te uredili okoliš gotičke crkve sv. Pantelejmona u okolici Tornja koja datira još iz 15. stoljeća. U narednim mjesecima planiraju obnoviti pakračku gradsku česmu čiji su projekt kandidirali na natječaj "Slagalica" te izraditi priručnik zavičajne povijesti za osnovne škole.

Zbornik je tiskan na 172 stranice:
Drago Mojzeš
Kršćanska adventistička crkva u Lipiku
Ozren Buriša
Povijest crkve Reformnog pokreta adventista sedmog dana na području Lipika i Pakraca
Ruben Knezević
Baptistička crkva u Pakracu - Začeci, nastanak i razvitak
Stjepan Benković
Evangelicka (luteranska) crkva
Stjepan Benković
Reformirana kršćanska (kalvinisticka) crkva
Daniel Vranešić
Veliki crkveni jubilej - 315 godina od osnutka grkokatoličke Slavonske eparhije
Janko Šimrak
Povijest grkokatoličke Slavonske eparhije
Zdravko Palavra
Termalni izvori i svetinje na području nekadasnje župe Svetačje
Stjepan Benković
Ignac Terihaj (1892. - 1942.)
Tea Lokner
O ostavi vučedolskih bojnih sjekira iz Brekinske
Branko Križan
Povelja 0 uzdizanju rimokatoličke kapelanije Daruvar u status župe
Zvonimir Miler
Logor Bučje
Milan Lukić
Pakrački hajduk i pustolov Maksim Bojanic
Danela Vujanić
Vrtno i parkovno nasljeđe grada Pakraca
Siniša Njegovan Starek
Običaji doseljenih Čeha pakračkog podrućja
Jelena Hihlik
Povjesničari u akciji