Petak, 17 Listopad 2014 09:13

Darovana oprema i automatizacijska tehnika za školovanje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DOBRA SURADNJA TEHNIČKE ŠKOLE I TVRTKE UNIUS U POŽEGI  -

 POŽEGA – Jedan od dobrih primjera suradnje realnog sektora i srednjoškolskog sustava je suradnja Tehničke škole i tvrtke Unius u Požegi. – Ovo je jedan od svijetlih primjera suradnje jedne tvrtke sa strukovnom školom koja obučava zanimanja za upravo to tržište rada. Naša suradnja s tvrtkom Unius traje već godinama i ovaj puta donirali su nam opremu koja IMG 2480se odmah integrira u obrazovni proces u zanimanju računalni tehničar za računarstvo i tehničar za mehanotroniku. Učenici tako osim znanja iz udžbenika i teoretskih prikaza na računalu imaju konkretan primjer u stvarnom djelovanju, tako da sve naučeno primjenjuju na panelima. Taj kontakt ostvaren s tvrtkama nastojat ćemo održati i tako pratiti nove tehnologije i svjetsku realnost unijeti u naše učionice – rekao je Zoran Galić, ravnatelj škole.

 - Kod nas godinama učenici Tehničke škole pohađaju praksu i godinama surađujemo, čak smo išli zajedno, naši inženjeri s učenicima, u Belgiju na priznato europsko natjecanje. Ovo konkretna suradnja i nama je u interesu jer želimo da nam dođe dobro školovan kadar raditi u tvrtku. Ovo je najnovija tehnologija usvojena u Europi i mi moramo investirati u školovanje kadra koji će na tome raditi, investirati u njih ali i nas same. Ovu našu donaciju potpomogao je i naš dugogodišnji partner Simens, a sve vrijedi oko 20 tisuća kuna – kaže Tomislav Budimir, suvlasnik tvrtke Unius.

 Da IMG 2482im je sada puno lakše raditi potvrdili su i nastavnici, ali i učenici, koji svoje teoretsko znanje mogu i pokazati u primjeru automatske opreme. Takav sustav oni će sutra pronaći u tvrtkama, samo možda u većem formatu i većih snaga, na konkretnim procesima proizvodnje, automatizacije. – Ovo je predmet hidraulika i učimo princip upravljanja PLC-a prešom. Ovo nam je jako dobro jer na taj način vrlo lako i jednostavno upravljamo procesom u proizvodnji - ističe Alan Sabljić, učenik 4 razreda mehanotroničar, a njegov kolega Antun Soldo smatra da je to inače jako zahtjevan predmet i može se puno iz njega naučiti. – Imao program po kojemu radimo i čak dva tri predmeta se na to nadovezuju. Nama koji ćemo se i u budućnosti time baviti ovo će puno olakšati.

 - Ovo su premeti robotike, automatizacije, pneumatika koji su ovom donacijom znatno olakšani jer učenici spajaju žive stvari. Mi smo to i sada radili na softveru, IMG 2502a sada stvarno vide što se to događa u praksi. Sada razrade zadatak na papiru, naprave softver na računalu, pošalju mrežom u PLC, spajaju cijeli proces na ploči i dobivaju nekakav proces kretanja i proizvodnje – ističe predmetni nastavnik Denis Smovir, dipl. inž. strojarstva.