Srijeda, 24 Rujan 2014 10:22

Stigla im porezna, DORH, razne inspekcije ...

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKI SPORTSKI SAVEZ ZA NEOBRAČUNATE POREZE MORA UPLATITI 54 TISUĆE KUNA  -

 POŽEGA – Čelnici Požeškog sportskog saveza, glavni tajnik Željko Mitrović i treći predsjednik u manje od godinu dana, Nino Abramović, sazvali su tiskovnu konferenciju želeći upoznati javnost s problemima koji su nastali u posljednjih šest mjeseci, a posebno na obvezu plaćanja dodatnih 54 tisuće kuna za obračunate naknadne poreze i doprinose koji su prijetnja računu.

 - Požeški sportski savez je pravni slijednik SOFKE od 1967. godine i do danas radi i brine o sportu grada Požege. Mijenjali su se zakoni, vlasti i u gradu i državi, a savez vodi brigu o sportu u gradu Požegi, za koju brigu nitko nije iskazao nezadovoljstvo. Sa puno stvari možemo biti zadovoljni, a posebno sa troškovima za sudce, delegate i troškove putovanja klubova, koji su riješeni za zadnju godinu dana. Uređeni su sportski objekti, no sada se pojavljuju neki problemi – uvodno je najavio Nino Abramović.

IMG 9567- Mi sportaši sa ovim svime ne možemo biti nezadovoljni, a za ostale sportske sredine postali smo dobar primjer i obrazac dobrog stanja u sportu. Količinu sredstava određuje nam onaj politički dio koji je na vlasti i do sada smo s gradom Požegom imali dobru suradnju po tom pitanju, a problemi su počeli kada su se ljudi u sportu pomamili za političkim funkcijama. Evo po prvi puta u svojih 50 godina i 26 godina rada u savezu protiv mene je podignuta kaznena prijava, a podnio ju je bivši predsjednik saveza Krešimir Pavelić. Mislim da smo dok je bio predsjednik funkcionirali normalno, a ja ga nisam niti postavio za predsjednika, niti ga smijenio. Mislim da bi mu pametnije bilo da se ne petlja u politiku nego da uživa u svojoj zasluženoj mirovini – istakao je Željko Mitrović koji je gotovo svaki treći dan nakon toga imao susrete sa policijom, državnom revizijom, inspektoratima, državnim odvjetništvom, koje je nakon par mjeseci odbacilo tu kaznenu prijavu za prekoračenje ovlasti. Što sad nakon svega toga, pita se Mitrović, nastaviti sa radom ili sve ostaviti.

 Nakon kontrole Porezne uprave utvrđeno je da su neke isplate sportašima koje su na taj način isplaćivane punih 23 godine u cijeloj Hrvatskoj, sada tretirane kao drugi dohodak, jer nekoliko godina ministar sporta nije donio pravilnik koji bi to drugačije regulirao. Stoga je Požeškom sportskom savezu zbog toga obračunato 54 tisuće kuna dodatnog poreza koje oni u svom proračunu nemaju. Zanimljivo je da je ministar Jovanović koji je bio nadležan za sport prošle godine donio taj pravilnik, i sada su te iste isplate sportašima do visine od 20.000 kuna godišnje kao stipendije i naknade za vrhunske sportaše, te naknade za uspjeh u sportu, potpuno legalne. Znači nelegalne su bile samo određeni dio godina dok nije bilo pravilnika, što u savezu nisu znali i isplaćivali su naknade bez obračunavanja poreza, a sve za vrijeme dok je Krešimir Pavelić bio predsjednik saveza. Kako taj iznos moraju platiti za nekoliko dana a novac na računu nemaju boje se blokade, koju nisu imali do sada, što će zaustaviti odlaske sportaša na natjecanja. Obračunat je i dodatni porez za isplate pomoći za umrle sportaše, također kao drugi dohodak, koje su također isplaćene za vrijeme bivšeg predsjednika koji je podnio kaznenu prijavu, za plaćanje struje za jednog sportaša koji je bio u financijskom problemu, te za plaćanje naknade i autobusnih karata za pjevače koji su izveli nekoliko skladbi na Proglašenju najboljeg sportaša, u vrijeme dok je predsjednik bio Krešimir Pavelić. 

Ostaje za hitno iznalaženje rješenja u koji će se svakako morati uključiti grad Požega i nekako premostiti ovaj problem dodatnih sredstava, a da ne trpi sport i sportaši.