Petak, 04 Srpanj 2014 10:58

Otvoreno sklonište "Točkica" na Psunju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PLANINARSKO DRUŠTVO "LIPA" IZ LIPIKA OBILJEŽILO 20. OBLJETNICU OSNIVANJA  -

LIPIK – Prošlo je punih 20 godina od osnivanja Planinarskog društva "Lipa" iz Lipika a njegovi članovi vrijedan jubilej obilježili su 10. planinarskim pohodom obroncima Psunja i svečanim otvorenjem planinarskog skloništa "Točkica". Sklonište se nalazi kod izvora planinari1Točak u zaseoku Gagić na 282 metra nadmorske visine gdje je nekada bila pecara a planinari su ga sami uredili uz pomoć raznih donatora. Svečanost otvorenja ujedno je bila prigoda i da se dugogodišnjim članovima društva uruče priznanja Hrvatskog planinarskog saveza. Tako su brončani znak HPS-a dobili Gordana Kuruc, Vlasta Šepetavec, Dobrila i Josip Šuprina, Vesna Tomac Vukmanović i Željko Tomašević, te PD "Lipa". Srebrni znak je primio Vinko Marošević, a zlatni znak Vesna Tomić.
planinari3Sklonište je simboličnim presijecanjem vrpce otvorio gradonačelnik Vinko Kasana koji je nakon toga postao i počasni član planinarskog društva. Treba kazati i da je na planinarski pohod i obilježavanje 20. godišnjice osnivanja PD"Lipa", došlo stotinjak planinara iz planinarskih društava Ericsson-Nikola Tesla Zagreb, potom iz Siska, Kutine, Novske, Požege, Cerne, Nove Gradiške, Virovitice, Kutjeva, Našica, Đakova, Daruvara, Pakraca i Slav. Broda. Uz proslavu 20 godina društva i otvorenje planinarskog skloništa izdan je i prigodni letak sa zemljovidom na kojem su ucrtane planinarske staze od Lipika do planinarskog doma Omanovac i planinarskog skloništa Točkica te s prikazom dostignuća društva u prvih 20 godina djelovanja.
planinari4Planinarsko društvo "Lipa" trenutno broji 55 članova i vrlo je aktivno pa nakon proslave njegovi članovi 'nisu spavali na lovorikama'. - Već smo išli na pohod na Bijele i Samarske stijene a ovaj se vikend spremamo s Pakračanima u malo više gorje u Sloveniju. Naime, u povodu proslave godišnjice osnivanja društva Grad Lipik nam je za dvije osobe darovao visokogorsku opremu pa ćemo sada moći ići i na više planine. Spremamo se 1. kolovoza poći i na Durmitor. Za nas nema odmora pa već razmišljamo i o nastavku planinarske škole jer želimo da svi naši članovi budu obučeni planinari. Nedavno je školu uspješno završilo njih 28 – kazao je tajnik društva Josip Šuprina.