Petak, 06 Lipanj 2014 11:38

Stalno širenje istine o Domovinskom ratu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDVDR GRADA POŽEGA -

POŽEGA – Na stadionu Slavonije u vojnom šatoru održana je Godišnja skupština Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Požege, na kojoj smo čuli bogati izvještaj o radu najaktivnije udruge proistekle iz Domovinskog rata. udruga vodi nekoliko akcija a organizirala uje i izložbu „Ratna priča – skice i crteži“ Franje Feldija, petu godinu za redom sudjelovala IMG 8775u akciji „Pomozimo djeci hrvatskih branitelja kupnjom računala“ u kojoj je petoro djece hrvatskih branitelja dobilo računala, sudjelovali u akciji „Zelena čistka“, bili domaćinom 8. županijskih sportskih igara UDVDR-a. Članovi udruge obilježavaju i sve datume značajne za Domovinski rat, obljetnicu osnivanja 63. bataljuna, Dan osnivanja 123. brigade, obljetnicu pogibije hrvatskih branitelja na Bazi Papuk, Bljesak, Dan državnosti, Dan pobjede, Dan Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, Dan pada vojarne, Prve vojne akcije u Kamenskoj, Dan neovisnosti i brojne druge aktivnosti iznio je u svom izvješću predsjednik Krešimir Pavelić.
- Posebna aktivnost koja ovu udrugu ističe je provođenje predavanja „Sat istine“ za sve učenike osnovnih i srednjih škola, koju od prošle godine za učenike gradskih škola provodimo na povijesnoj lokaciji, požeškom IMG 8805Sokolovcu. Na pravoj terenskoj nastavi učenicima osmih razreda održali smo predavanje o Domovinskom ratu na području Požeštine, a uz filmove i video prezentaciju za učenike smo pripremili i vojnički grah. ovom predavanju nazočio je i ministar branitelja Predrag Matić, koji je pohvalio našu aktivnost – rekao je Pavelić, dodajući da je delegacije udruge putovala i u Mauthausen na 66. obljetnicu oslobađanja koncentracijskog logora, te u Zagreb kod predsjednika RH Ive Josipovića prigodom dodjele odlikovanja pripadnicima 63. samostalnog bataljuna ZNG.
Delegatima skupštine i gostima obratio se požeški gradonačelnik Vedran Neferović. – Brojne aktivnosti su koje radite u sklopu udruge i čuvate vrijednosti Domovinskog rata. Pozivam vas da i dalje radite za našu dobrobit, a grad Požega će pravedno cijeniti vaš doprinos. Uvijek se može bolje, uvijek se može više i mislim da ćete vi u ovoj godini to pokazati i ja vam želim puno uspjeha u daljem radu.
- Upravo ovako pod šatorom u lošim vremenskim uvjetima ili na suncu zajedno smo stvarali i pisali hrvatsku povijest. Već u listopadu smo ilegalno, sakrivajući se dijelili oružje, po noći se spremali za ono što će biti. Sada nakon 24. godine vidim sve vas ovdje, no ni nakon prolaska gotovo četvrt stoljeća ta događanja nisu prestala na važnosti. Mi smo ti koji smo pisali najvrednije stranice moderne hrvatske povijesti i nitko nam to ne može uzeti. Svašta nam neki žele nametnuti, no mi smo bili tamo gdje o tome neki mogu samo sanjati. Zato je važno ostvariti svoju slobodu i nezavisnost, ali i važno da danas i naša djeca znaju da smo mi uzeli stvaranje slobode u svoje ruke i to ostvarili - obratio se i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević inače i osnivač ove udruge, te se založio za još veće širenje istine o Domovinskom ratu i kroz udžbenike za generacije koje dolaze. Važno je i da svi pripadnici Domovinskog rata imaju svi ista prava, jer danas mnogi nemaju nikakva prava. Zajedno s gradonačelnikom Požege županija radi na realizaciji projekta Kuće veterana, doma u kojem će sve braniteljske udruge imati svoja sjećanja i moći doći i okupljati se.
Poseban zadatak koji je udruga stavila pred sebe je pomoć obiteljima slabijeg imovinskog stanja koji se spletom životnih okolnosti nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Prošle godine financijski smo pomagali našem teško oboljelom članu Damiru Mikcu. Nažalost on je izgubio životnu bitku a danas vas sve pozivam da pomognete u izgradnji njegove grobnice da bude dostojno sahranjen – rekao je predsjednik Pavelić te svima pokazao fotografije groba koji je pokriven daskama. Na županov prijedlog sva sredstva koja su prikupljena neka se uruče obitelji pokojnog Mikca, a grobnicu će zajedno urediti grad Požega i Županija, što je popraćeno velikim pljeskom.
Kao i brojna druga okupljanja članova UDVDR-a i ovo je završilo pravim vojničkim grahom kojega uvijek kuhaju supružnici Biljanić.