Srijeda, 04 Lipanj 2014 14:40

Stalni problem je financiranje vatrogastva

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Na Skupštini Vatrogasne zajednice Požeško slavonske županije podneseno je izvješće o radu za 2013. godinu, a pred članove je upućen i prijedlog programa rada i financijskog plana za 2014. Za poseban doprinos i potporu vatrogastvu i zaštiti od požara dodijeljeno je priznanje Ivanu Tomiću vlasniku Trento d.o.o.. Imenovani su novi predsjednici za DVD Velika i JakšićIMG 0750 jer su dotadašnji predsjednici podnijeli ostavke.
- Mogu reći da smo jednim djelom zadovoljni a jednim ne, uvijek stalni problem je financiranje. Nismo postigli sve što smo željeli a to je od nabavke osobne i skupne opreme. Mi smo sretni što imamo ogromne donacije iz Tirola što se tiče vozila, to je jedna gradovima, općini i županiji i naravno nama vatrogascima velika pomoć – rekao je predsjednik Željko Petrović.
Na području Požeško-slavonske županije djeluje 57 Dobrovoljno vatrogasnih društava, te dvije Javne vatrogasne postrojbe koja broji svaka po 20 djelatnika. Zaposlene djelatnike ima jedino DVD Požega i Pakrac.
- Čak 2.900 intervencija imali smo 2012. godine, a prošle godine puno manje 1.300 jer su klimatski uvjeti bili povoljniji, ali zato što se tiče poplava ove IMG 0754godine u samo četiri dana 1.200 intervencija, i još unatrag 8 dana negdje oko 300, tako da smo u razdoblju od 15. svibnja do kraja poplava imali više intervencija nego ukupno cijele prošle godine – dodaje predsjednik Željko Petrović.
Sa dolaskom ljeta vatrogasna zajednica počela se pripremati te je dostavila planove i ponude Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici za dislokaciju za pomoć priobalju sa nekoliko vatrogasaca po smjenama i dva vozila. U izvanrednoj dislokaciji ako budu veći požari bilo gdje na području Republike Hrvatske spremni su pomoći sa 7 vozila, 50 vatrogasaca uz svu potrebnu opremu. Posebno su povećali oprez prema žetvama te će ove godine imati pojačane mjere.
Najavljeno je kako će i ove godine mladež vatrogasne županije od 1. srpnjaIMG 0769 biti dio Vatrogasnog kampa u Fažani. Rad skupštine je pozdravio zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović, čija briga je da se financijska obveza županije na vrijeme prebaci VZŽ za redovnu djelatnost.