Srijeda, 04 Lipanj 2014 12:22

Nova koncepcija za kulenare uz pravu feštu kulena

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NAJAVLJENA 34. POŽEŠKA KULENIJADA ZA SLIJEDEĆI TJEDAN -

POŽEGA – Turistička zajednica grada Požege najavila je svoju tradicionalnu i najstariju hrvatsku, 34. Požešku kulenijadu, za 13. (petak) i 14. (subota) lipanj.

- Pozvali smo sve kulenare iz okruženja, iz slavonskih županija, te sisačko-moslavačke da donesu svoje uzorke 13. lipnja, kada je predviđeno ocjenjivanje kulena, a ove godine ocjenjivanje ćemo provesti s domaćim stručnjacima, tehnolozima i višegodišnjim dobitnicima zlatnih medalja za kulen. Novina je za sve kulenare što smo ukinuli plaćanje kotizacije, tako da na natjecanje donose samo svoj natjecateljski kulen, ili uzoraka s koliko se žele natjecati. Prije se to razvuklo na dva tjedna, a mi ćemo odmah sutradan u subotu u večernjim satima svečano proglasiti pobjednike, dobitnike zlatnih priznanja i šampiona kulenijade – rekla je direktorica TZ Silvija Podoljak.

I kod proglašenja, te degustacije za građanstvo uvedene su novine. Svečano proglašenje će biti održano u pješačkoj zoni, u subotu 14. lipnja od 19 sati, uz bogati program i degustaciju kulena za kulenare i njihove goste, požeške gospodarstvenike i građane. – Predviđamo pravu feštu kulena u pješačkoj zoni gdje će na pozornici nastupiti tamburaši TS Bisernice, u svečanom dijelu dodijelit ćemo nagrade i priznanja najuspješnijima, a u produžetku Florijanove ulice bit će postavljeni štandovi gdje će svi zainteresirani moći kupiti kulen od naših najpoznatijih i nagrađenih kulenara i poznatih vinara, te ostalih proizvođača suhomesnatih delicija. U Lermanovoj ulici bit će postavljeni stolovi i stolice na kojima će se gostima i građanima poslužiti kulenovi nagrađenih kulenara za degustaciju te uz glazbu i zabavu dati na značaju – kulenu kao našem jedinom autohtonom i zaštićenom proizvodu – ističe direktorica Podoljak, koja je upravo ovim podizanjem kvalitete svečanosti nastojala izbjeći onu gužvu kod degustacije, a svima i predstaviti kulenare čiji su kuleni na degustaciji. Zabavni dio večeri predviđen je do dugo u noć, a konzumacija kulena uz bon od 15 kuna.

- Omogućili smo i svim registriranim proizvođačima kulena da na štandovima prodaju svoj kulen i suhomesnate delicije, a time stimuliramo i one kulenare koji još nisu registrirali svoju proizvodnju da to učine, jer tako si olakšavaju nastup, prezentaciju pa i prodaju u Hrvatskoj ali i u Europi koja pokazuje veliki interes za naš kulen, a posebno nagrađene kulene koji osvajaju priznanja – dodaje direktorica Podoljak, koja poziva građane da dođu na svečanost dodjele priznanja i degustaciju kulena, te kulenare da donesu svoje uzorke u petak 13. lipnja do 9 sati u Mesnu industriju Papuk u Industrijskoj ulici.kulenijada 2014 plakat 2