Utorak, 06 Svibanj 2014 11:36

Vatrogasna pokazna vježba na Osnovnoj školi Julija Kempfa

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

 

Spašavanje učenika iz požara

 POŽEGA - Obilježavajući Mjesec zaštite od požara pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega uz Centar 112, hitnu medicinsku službu i policiju PU Požega izveli su pokaznu vatrogasnu vježbu spašavanja učenika i osoblja požeške OŠ Julija Kempfa iz požara.
Vatrogasci su dobili dojavu da je došlo do požara u školskim prostorijama na drugom katu zgrade. U to vrijeme u školi koju su uobičajeno pohađali učenici prve smjene na znak požarne opasnosti uredno je izvedena evakuacija svih učenika. Kako je sve izvedeno bez najave učenicima, izašavši u potpunom redu na dvorište u dim koji se izvijao na krovištu zgrade, učenici su u prvi mah i mislili da je izbio stvarni požar. Kako je ubrzo na mjesto događaja došlo nekoliko vatrogasnih vozila pod sirenama i plavim svijetlima, a vatrogasci odmah krenuli s djelovanjem, učenici su još više bili uvjereni da je stvarno došlo do požara. Učenice iz petog razreda su se zapitale, "baš požar sada a trebali smo krenuti s pisanjem testa".
- Po dojavi odmah smo u slučaju takvih požara višekatnih objekata formirali gasni vlak, od zapovjednog vozila, vatrogasnog navalnog vozila, vatrogasnih ljestava i vatrogasne cisterne i uputili se na požarište s ukupno 12 vatrogasaca. Odmah smo pristupili spašavanju zaostalih osoba u požaru, vatrogasnim auto ljestvama smo izvukli jednu osobu, a uz pomoć kose prečnice spustili jednu osobu s drugog kata. Dotle je ekipa iz navalnog vozila već pristupila gašenju požara, a prvu pomoć evakuiranoj osobi je pristigla ekipa Hitne medicinske pomoći pružila prvu pomoć - istakao je Zdenko Mautner, v.d. zapovjednika JVP Požega, koji je istakao dobru suradnju svih žurnih službi i JVP s DVD-om. Vježba je izvedena po svim pravilima i u rekordnom vremenu, jer JVP na poziv izlazi već nakon jedne minute i na mjesto požara dolazi za nekoliko minuta.
- Ovaj svibanj povodom Mjeseca zaštite od požara želimo ljude upoznati i upozoriti na sve opasnosti koje vrebaju od požara, posebno u školi gdje je puno djece a njima je to interesantno i tako bolje nauče sve o zaštiti i spašavanju - dodao je Mautner. Vatrogasci su učenicima poslije pokazali kako se gasi otvoreni plamen s aparatima za gašenje na prah i pjenu, te iz ručne brentače vodom.