Utorak, 06 Svibanj 2014 10:52

Na prvom letu najuspješniji je bio Krešimir Ostojić

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POČELA NATJECATELJSKA SEZONA ZA GOLUBOVE LISTONOŠE -

PLETERNICA - Započela je natjecateljska sezona za golubove listonoše a prva trka bila je osobito uspješna za Krešimira Ostojića, osnivača pleterničkog Kluba uzgajivača golubova listonoša "Orljava". - U ovoj našoj golub4mslavonskoj zoni natjecalo se 112 uzgajivača sa 4.970 golubova. Moji su bili 19. i 20. a letjeli su brzinom 1.262 metra u minuti što je jako dobro. Među golubovima iz našeg kluba moji su bili prvi, drugi, treći i četvrti, peti je od Marija Drahotuskog, zatim su šesti i sedmi ponovo moji, osmo je mjesto osvojio golub Ivana Štimca a deveti je ponovo moj. Imao sam na letu 52 goluba a samo se dva nisu vratila. Za sada, možda još dođu – zadovoljan je bio Krešimir.
Prvi let golubovi su imali iz mađarskog grada Szekeshefea udaljenog 200 kilometara. I slijedeće nedjelje letjet će se iz Mađarske ali iz grada udaljenog 285 kilometara. Svaki slijedeći let bit će još duži a najudaljenija trka krenut će iz 740 kilometara udaljenog Dresdena. Inače, sezona letova obično počinje posljednjeg vikenda u travnju a na rasporedu je 13 letova za stare golubove. Nakon toga slijedi pet letova za mlade golubove.
Treba istaći kako je pleternički Klub uzgajivača golubova listonoša jedini te vrste u Požeštini a Krešimir Ostojić ga je osnovao 2000. godine. Natjecati se počeo slijedeće godine i od tada je zabilježio čak 60 pobjeda. - Mnogo je utrka koje su mi drage ali posebno pamtim dvije iz 2009. godine. Od Jezera golub7mkraj Zagreba poletjelo je 500 golubova a prvih 20 su bili moji. U Dugom Selu bilo je čak 1.286 golubova a prvih 8 su bili moji – prisjetio se Krešimir. Među mnoštvom pehara koje Krešimir brižljivo čuva ističe se jedan koji je dobio u trajno vlasništvo nakon što je tri puta bio prvak kluba: 2008. 2009. i 2011. godine.