Subota, 08 Ožujak 2014 14:33

Svečani mimohod 32 povijesne postrojbe

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA SLAVILA SVOJ DAN GRADA I GRGUREVO -

POŽEGA – Požega je danas svečano slavila svoj Dan grada i Grgurevo u spomen na dan kada je 1688. godine fra Luka Ibrišimović s hrabrim Požežanima istjerao osmanlijske vojnike. Taj dan je nakon osamostaljenja Hrvatske proglašen i Danom grada Požege. Nakon nekoliko godina dvojnih proslava, jedne koje je organiziralo društvo sv. Grgur sa povijesnim postrojbama i druge koje je organizirala, sada bivša gradska vlast, ove godine IMG 0193je proslava jedinstvena i samo jedna.
Obje gradske povijesne postrojbe, Društvo sv. Grgur i Povijesna postrojba Trenkovi panduri, te Gradska Glazba Trenkovi panduri zajedno su sudjelovali u svečanom mimohodu gradskim ulicama i svečanom postrojavanju na Trgu sv. Terezije ispred spomenika fra Luki Ibrišimoviću. Gradu u goste došli su pripadnici još 30 povijesnih postrojbi iz Hrvatske, ali i iz Poljske, Češke, BiH i Njemačke. Zadovoljan ovim jedinstvenim obilježavanjem Grgureva i gostovanjem do sada najvećeg broja povijesnih postrojbi ikada u Požegi ali i cijeloj Hrvatskoj, požeški gradonačelnik Vedran Neferović se zahvalio i primio prijavak svih zapovjednika postrojbi. – Pozdravljam vas sve koji ste došli na obilježavanje Dana grada i obilježavanje Grgureva, tradicije koja nas podsjeća na događaje prije 326 godina, kada je grad Požega krenuo jednim novim pravcem. Osmanlijska vlast u gradu je Poražena i od toga dana povijest se drugačije pisala, a vi ste upravo čuvari te tradicije i imate prigodu ovdje u vremenu zajedništva, u vremenu europskih integracija doći i pokazati što u svojim krajevima čuvate i njegujete da se ne zaboravi. Grad Požega sa svojom bogatom povijesnom baštinom prihvaća sve vas i osjećajte se dobrodošli – rekao je gradonačelnik Neferović.
Svečani mimohod požeškim ulicama izmamio je brojne Požežane da pozdrave ovo šarenilo uniformi, starih povijesnih zastava, raznolikost uglavnom povijesnog oružja, od sablji, mačeva, sjekira, kopalja, lukova i strijela, samostrela, kubura, pušaka i topova. Uslijedili su pucnjevi iz svega vatrenog oružja a kao kulminacija pucnjevi iz topova Požeške građanske straže i IMG 4714Trenkovih pandura. – Danas gledajući vas možemo se vratiti u vremena prije 300 i više godina kada su hrabri sinovi Slavonije, hrabri junaci predvođeni fra Sokolom Ibrišimovićem, krenuli sa brda Sokolovca i rekli „Mi više nećemo trpjeti jaram, mi želimo slobodu“. Ta sloboda je najviše što možemo imati – istakao je župan Alojz Tomašević, čestitajući svima Dan grada Požega.
Osim glazbe Trenkovih pandura, dvije požeške povijesne postrojbe proslavi su nazočili članovi Poljskog i Češkog saveza povijesnih postrojbi, Rapski samostreličari iz Raba, Dubrovački trombunjeri, Viteški red Kumpanija iz Smokvica, Šibenska gradska straža, Senjski uskoci, Frankopanska garda iz Ogulina, Otočki graničari iz Otoka, Sokolska garda iz Vinkovaca, Zrinska garda iz Čakovca, Karlovačka građanska garda, Počasna sokolska garda Hrvatski sokol iz Osijeka, Keglevićeva straža iz Kostela, Križevačka djevojačka straža, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Gradska straža Bakar 1848., Red vitezova Ružice grada iz Orahovice, Varaždinska građanska garda, Petrovska pištola iz Petrovskog, Tahijevi puškari iz Donje Stubice, Kuburaško društvo grof Kulmer iz Zaboka, Ban Josip Jelačić iz Zaprešića, Krapinski ilirci, Husari varaždinske županije, Đurđevački graničari, Hajdučka družina iz Tomislavgrada (BiH) i Trenkovi panduri iz Halsbacha (D).