Četvrtak, 27 Veljača 2014 13:37

Dat ćemo sve da smanjimo nezaposlenost

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: Davor Huška, gradonačelnik Pakraca već deset godina

Ovo Vam je treći mandat. Po vama što ste do sada dobro napravili, a što ne, dali biste što mijenjali u svom radu?

- U suštini meni je ovo četvrti mandat jer sam jedan dio mandata odradio kao “postavljeni“ gradonačelnik. Krajem ožujka navršit će se deset godina kako vršim dužnost gradonačelnika. U Pakracu je dosta napravljeno uz određene propuste. Dobro smo iskoristili europske fondove, strukture fondove. Oko 155 milijuna kuna smo povukli iz EU fondova kao i apliciranje na strukturne fondove, konkretno tražimo sufinanciranje projekta uređivanja pakračkih podruma. Izgrađena je komunalna infrastruktura u suradnji s Komunalcem, obnovljene su ceste u suradnji s Županijskom upravom za ceste. Ovih dana u Pakracu borave dva ozbiljna investitora. Najveći propusti su propust u Drvnoj industriji Papuk, ali početkom mog mandata Papuk je već bio gotov. To što nije iskorišteno za oporavak Papuka snosi odgovornost gradska vlast prije mene. Nismo uspjeli do sada obnoviti rad Hotela Pakrac, ali od tog projekta nismo odustali.

 Što je učinjeno na afirmaciji Pakraca?

- Na afirmaciji je učinjeno dosta ali ne dovoljno. Nije iskorišteno razdoblje nakon Bljeska da se Pakrac afirmira. U zadnjih 10 godina uspjela se nametnuti druga slika o Pakracu. Provedeni su projekt Banovca, osnovan je Gradski muzej, napravljena je povijesno-turistička priča o Banovcu. Povijest Pakraca je približena građanima Pakraca kao i ostatku Hrvatske. Između ostalog kupili smo i projekte arhitekta Golubića, izdane su knjige o Obrtu, Krhotine pakračke povijesti, Monografija grada Pakraca. Dobili smo tri nagrade na području gospodarstva, na području malog obrta kroz Poduzetnički centar Pakrac. To je također pridonijelo promjeni slike grada nakon Domovinskog rata. Zašto se na nivou Hrvatske Pakrac zapostavio nije mi poznato ali u zadnjih godina i na tome radimo. Obilježavamo sve značajnije datume vezane za Domovinski rat. Vrijeme će pokazati zašto je naš grad bio odmaknut od očiju javnosti. Dali je to viša politika?

Zašto smatrate da središnja vlast ima nešto protiv Pakraca?

- Pokušaj SDP da to demantira nisu uspjeli. Za vrijeme HDZ-ove centralneIMG 1581 vlasti Pakrac je dobivao ogromna sredstva. Sada dobivamo minorna sredstva. Dobili smo sredstva samo po principu natječaja gdje politika nije imala utjecaja, na polju energetike i voda. I Račanova je Vlada davala mnogo više neko sadašnja Vlada. Mi smo pomoć dobivali do sada bez obzira na uspješnost u proteklih 10 godina. U gradskoj upravi bilo je i smanjivanja plaća, no toga više neće biti, ali će se smanjivat broj zaposlenih. Revizija je naš rad pozitivno ocijenila a idemo prema EU fondovima gdje politika nema upliva i to radimo dobro.

Predsjednik Gradskog vijeća dolazi iz redova SDP-a, je li to koalicija ili partnerstvo, kako kaže predsjednik GV Krejči?

- Mi nismo nikakvi koalicijski partneri. Drugoj polovici vijećnika koji ne dolaze iz HDZ-ovih redova ponudili smo mjesto predsjednika GV i to je funkcioniralo, evo i početkom ovog drugog mandata. Sve je to u svrhu interesa grada Pakraca. Vjerujem da je to SDP-ova reakcija na izjavu budućeg HDZ-ovog ministra zdravlja nakon idućih parlamentarnih izbora, koji je najavio da će pakračka bolnica postat ortopedski centar zbog blizine Lipičke i Daruvarske bolnice. Lokalni SDP je dobio nalog i zbog toga nisam reagirao. Sada koristim ovu priliku da najavim da će Pakračka bolnica zadržati pravnu samostalnost. Mene čudi što Krejči nije došao da vidi koliko je Vlada dala sredstava Pakracu. Tim napadom SDP zapravo želi opravdati ne davanje pomoći Pakracu. Mi idemo na stabilizaciju proračuna, od 2015. uvodimo prirez od 10 posto. Formiranje cjenika Dječjeg vrtića po socijalnom kriteriju. Naravno doći će i do promjene kriterija stipendiranja studenata, a glavni kriterij će biti socijalni kriterij. Više nećemo moći izdvajati 54 000 kn za stipendije, pa ćemo stipendirati deficitarna zanimanja (10 studenata), te po socijalnom kriteriju s time da će takvi studenti dobivati 800 kn stipendije mjesečno, naravno uzima se u obzir i izvrsnost.

Kako izvući Pakrac iz gospodarske krize?

- Naš grad i županija je na dnu Hrvatske. Imali smo veliku materijalnu štetu što nas i drži na dnu. Mi jesmo uspješni, bilježimo rast od 2 %, no ukida se područje od posebne državne skrbi jer sva ta područja su područja gdje HDZ ima vlast i tu se nije dalo ništa učiniti.

Što je donio Poduzetnički centar, kako se traže investitori?

- Ja ću okrenuti pitanje, a što da nema Poduzetničkog centra. Već 10 godina poduzimamo radnje za pomoć poduzetnicima što je rezultiralo s dva poduzetnička inkubatora koji su popunjeni, u drugom novom ima samo dva prazna prostora. Tu je zaposleno 300 radnika i radnica a na razvoju radimo i dalje. Tu je cijela kolonija talijanskih poduzetnika, a na pomolu je i peti talijanski investitor u našem gradu. Dat ćemo sve da smanjimo nezaposlenost, a ja kao magistar ekonomije, dat ću sve svoje sposobnosti da privučem investitore, naravno na čistim gospodarskim osnovama. O tim investitorima ovisimo svi mi. Poduzetnički centar je pokretač i nositelj brojnih projekata.
Bilo je pokušaja regionalnog povezivanja deset općina i gradova iz okruženja od Jasenovca do Pakraca, no nažalost zbog različitih interesa i promjena gradonačelnika i načelnika to nije zaživjelo. Pravni sljedbenik toga je LAG Zeleni trokut – lokalna akcijska grupe koju čine Pakrac, Lipik i Novska. Projekt je zaživio i već je dobio milijun kn. Osnovni plan je izgradnja brze ceste Daruvar-Pakrac-Lipik, koja se u Dobrovcu račva prema Okučanima i Novskoj, te niz projekata za razvoj ovog kraja.