Petak, 31 Siječanj 2014 22:40

Rekordan broj od 1448 posjetitelja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

NOĆ MUZEJA U POŽEGI S NOVIM AKTIVNOSTIMA IZ SATA U SAT  -

POŽEGA – Noć muzeja 2014. u Gradskom muzeju Požega donosila je nove aktivnosti iz sata u sat, koje su se odvijale u prostorijama muzeja ali i na prostoru ispred muzeja. Posjetitelja je bilo stalno od 18 sati kada je započeo muzejsko edukativni projekt „Kraljević iz oka gimnazijalaca“, pa do body painting sessiona i računalne memo igre poslije ponoći, a svoju besplatnu ulaznicu uzelo je ukupno 1.448 posjetitelja. Time je postignut rekord u požeškom muzeju, ali i nikada toliko aktivnosti za same posjetitelje što je svakako bilo presudno za ovaj veliki interes i posjet. – Upravo ovaj bogati program koji smo pripremili i dvije velike obljetnice koje obilježavamo, 90. godina požeškog Muzeja i 140. godišnjica osnivanja vatrogasaca doprinijeli su da dobijemo ovoliko puno zainteresiranih za Noć Muzeja. Dobar marketing oko cijele priče zainteresirao je ljude i vratio ih u muzej, što je za nas djelatnike posebno zadovoljstvo – rekla je v.d. ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić.
Kroz muzejsko edukativni projekt o Kraljeviću KRUG-ovci iz Opće i Katoličke gimnazije predstavili su su svoj doživljaj djela Miroslava Kraljevića s njegove nedavne retrospektivne izložbe u požeškom muzeju, a mlade dame i mladići kostimirani u odjeću i s frizurama stotinjak i više godina unazad taj dojam su jasno istakli.
Kako Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega slavi 140 godina svoga postojanja, muzej nas je vratio upravo u to vrijeme i prve vatrogasne plesove. Rekonstrukcija takvog jednog plesa, vraća nas u početak 20. stoljeća i vrijeme oko Marinja, kada se tradicionalno i održavao poznati Vatrogasni ples. Za glazbu je bio zadužen češki glazbeni sastav Bohemia, vatrogasci u svojim svečanim uniformama i članovi GKUD Požega u svojim starogradskim nošnjama dočarali su nam pravi vatrogasni bal. Na zidovima dvorane za bal bila je postavljena izložba starih razglednica Požege, koju je pripremila muzejska savjetnica Lidija Ivančević Španiček. Uz ples vidjeli smo i kojim su se društvenim igrama zabavljali Požežani iz tog vremena, a cijela dvorana uspješno je odigrala igru „šalji dalje ukrasni paket“.
Što su jeli naši stari
Kako se nekada jelo i što se pilo kroz dugu povijest Požege imali smo prilike vidjeti ispred muzeja gdje su se pripremali vinogradarski čevap i tradicijska jela, ali i tadašnji fast food. Razni namazi na malenim kriškama kruha bile su preteče današnjeg cateringa, a paštete od šunke, jetrice s dodatkom luka i crvene paprike odlično su se slagale uz liker od crvenog vina, majsko vino, kuhano vino i domaće pivo. Namaz od čvaraka s svinjskom masti bio je poslastica onda, a danas se ponovno vraća na slavonske stolove, jedina razlika je što je danas čvarak, već gotovo nestao, astronomski skup i košta kao najfinije delicije.
Posebne su bile slastice, kojih je bilo desetak vrsta, uz poznate požeške pijance, ili požeške fakine, poderane gaće, čvarnjače, luksuzna peciva, kipflkoch i dr.
Oslikavanje povijesnih kostima
U kasnijim satima veliki broj publike privukao je Body painting session i oslikavanje povijesnih kostima na golo tijelo živih skulptura. Već okušani umjetnik i majstor Nikola Radmirović prikazao je kako nastaje stari slavonski motiv s narodne nošnje koji se zračnim kistom nanosi na golo tijelo, ovaj puta na tijelo mlade djevojke, modela Nikoline. Ona je ovo „oblačenje“ prošla od faze toplesa, do konačnog nanosa narodne nošnje, tako da su svi posjetitelji na kraju zaboravili da je i dalje pred nama ona gola, a zapravo vješto „obučena“ u narodnu nošnju.
Nakon 24 sata startala je i edukativna računalna memo igra „Čuvaj glavu“ koju je prezentirao glumac Robert Ugrin. Igra se on line preko interneta i za sada je nagradna za sve igrače koji savladaju sve nivoe i dođu do kraja igre.