Petak, 31 Siječanj 2014 12:10

Raspodjela vatrogasnih vozila iz donacije Tirola

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA VATROGASNE ZAJEDNICE ŽUPANIJE -

PLETERNICA – Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije kojoj je domaćin bio DVD Pleternica donesena je odluka kako im kome će se dodijeliti vatrogasna vozila koja će se ove godine dobiti iz donacije Vlade pokrajine Tirol u Austriji. Do sada je na područje županije iz te prijateljske pokrajine stiglo dvadesetak donacija, a sada se očekuje desetak vatrogasnih vozila. - Ta vozila nisu nova, ali su u odličnom stanju, sačuvana i za nas će trajati godinama. Njihov veći standard i financijska snaga vatrogastva omogućuje im da svakih desetak godina zanavljaju vatrogasna vozila novim, a evo našim prijateljstvom i njihovim razumijevanjem za naša vatrogasna društva koja nemaju sredstava, mi smo uspjeli našu tehničku opremljenost podići na zavidnu visinu – istakao je predsjednik VZŽ Željko Petrović.. Donacija DVD Jakšić Vatrogasni kamion
Zaključeno je da se navalna vatrogasna vozila dodjeljuju DVD-ima Pakrac, Požega, Čaglin, Vetovo i Ruševo, tehničko vozilo DVD-u Grabarje koji će izraditi nadogradnju na vozilu i tako dobili navalno vozilo, malo tehničko vozilo DVD-ima Gaj, Filipovac i Sulkovci, te kombi vozilo DVD-u Požega za servis vatrogasnih aparata. – Ova vozila značajno će povećati operativno djelovanje vatrogasnih postrojbi, posebice središnjih vatrogasnih postrojbi i podići učinkovitost istih na raznim vrstama požarnih, tehničkih i dr. intervencija. Istovremeno su iste donacije značajna pomoć gradovima i općinama koji realno zbog malih fiskalnih mogućnosti svojih proračuna ne bi bili u mogućnosti odvojiti sredstva za nabavku novih vatrogasnih vozila čija je vrijednost od jednog do tri milijuna kn, ovisno o veličini i namjeni vozila – dodao je Petrović.
Vatrogasna zajednica nastavlja s osposobljavanjem i edukacijama, a za ovu godinu prijavilo se 230 operativnih vatrogasaca za osposobljavanje za zvanja i klase u vatrogastvu, a čak 370 za usavršavanja specijalnosti za strojara, bolničara, tehničke intervencije, dišne aparate, akcidente, motornu pilu, desantiranje helikopterom i gašenje šumskih požara. Organizator navedenih osposobljavanja je Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije, a predavači su iz navedene Zajednice te istaknuti stručnjaci iz pojedinih struka i licencirani predavači iz Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, Gorske službe spašavanja stanica Požega, Javne vatrogasne postrojbe Slav. Brod te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.