Srijeda, 22 Siječanj 2014 14:09

Po drugi puta organizira Švarglijadu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

SVESTRANI KUD „POLJADIJA“ IZ GRABARJA  -

GRABARJE - Kulturno umjetničko društvo Poljadija iz Grabarja drugu godinu za redom organizira "Švarglijadu", natjecanje proizvođača švargla po domaćem receptu. Ta zanimljiva gastro priredba održat će se početkom idućega mjeseca.
Članovi društva ovu su manifestaciju pokrenuli zajedno s tjednikom Kronika kako bi ne samo obogatili kulturnu i gastro ponudu svog kraja već od zaborava očuvali i spravljanje ove tradicionalne slavonske delicije.
Kulturno umjetničko društvo Poljadija okuplja 80-ak članova i upravo je Švarglijada uz već tradicionalnu priredbu "Poljadija u srcu" njihova najveća manifestacija. - Rukovodili smo se time da već imamo jednu veliku ljetnu priredbu pa nam je cilj bio da osmislimo nešto što će naše goste i prijatelje privući i ovih zimskih mjeseci. Kako veći broj slavonskih gradova organizira kulenijadu mi smo se odlučili za "Švarglijadu" jer je i švargl jedinstven proizvod slavonskog sela - kaže predsjednika društva Ivica Ribičić.
Švarglijada u Grabarju bit će organizirana u subotu 1. veljače od 19 sati u prostorijama Vatrogasnog doma, pa svi zainteresirani sve do tada mogu se prijaviti a švargl na ocjenjivanje donijeti toga dana do 17 sati kada će započeti ocjenjivanje.
Švargl će uz stručno povjerenstvo ocjenjivati i sami posjetitelji, pa će to biti prilika da svi kušaju ovu tradicionalnu deliciju i po svom izboru glasaju za najbolju. Za ovu drugu Švarglijadu već se na prvi poziv prijavilo tridesetak proizvođača iz dvije županije. Očekuju se još prijavljenih proizvođača što će svakako ovu priredbu učiniti još interesantnijom.