Utorak, 01 Listopad 2024 10:54

6. Regionalna konferencija o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem Udruge LiPa u Lipiku

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

LIPIK - U konferencijskoj dvorani Quella Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Toplice Lipik, održala se 6. Regionalna konferencija o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Izazovi dugotrajne skrbi osoba oboljelih od demencije (OSD)".

IMG 20240928 WA0089Ovaj važan događaj organizirao je Palijativni tim LiPa, u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Gradom Lipikom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri konferencije bili su Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, udruga Memoria iz Osijeka te Hrvatska udruga za neurorehabilitaciju i restauracijsku neurologiju. Suorganizatori su bili Grad Pakrac, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, Toplice Lipik - Specijalna bolnica i Srednja škola Pakrac.

Program je započeo pjesmom „Bože brani je od zla“ od Toše Proevskog koju su izveli „Ambasadori dobročinstva Srednje škole Pakrac“: Erika Šugić, Mihael Maznik, Barbara Marković, Katja Ilišin, Damjan Labus Milojević i Benjamin Poletto.

Sudionike Konferencije su pozdravili: dr. Andreja Bičanić iz Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika, Marijan Višaticki ravnatelj Doma zdravlja PSŽ, prim. dr. sc. Senka Slivar, pročelnica za fizikalnu medicinu i bolničko liječenje Toplica Lipik,, prof. dr.sc. prim. Silva Butković Soldo,predsjednica znanstvenog odbora, Ljerka Pavković, predsjednica PT LiPa

Na konferenciji su uz ostale uvažene predavače sudjelovali istaknuti znanstvenici iz demencija: Akademkinja Vida Demarin,, Akademik prof.dr.med.sc. Osman Sinanović, prof.dr.sc. Azra Alajbegović, prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić i prof. dr. sc. Nataša Klepac.

Program i aktivnosti: Tijekom dvodnevne konferencije, sudionici su imali priliku sudjelovati na stručnim predavanjima i radionicama koje su vodili eminentni predavači iz područja demencije. Predavanja su se bavila ključnim temama kao što su životni stil i zdravlje mozga, neurološke bolesti povezane s demencijom, palijativna skrb te psihosocijalna podrška oboljelima i njihovim obiteljima.

Poseban fokus bio je na promociji dopunjenog izdanja "Priručnika za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija i članove njihovih obitelji" kojeg su uz predsjednicu PT LiPa Ljerku Pavković promovirale urednica priručnika prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo i ravnateljica dječjeg vrtića „Kockica“ iz Lipika Tatjana Benkovićautorica jednog od tekstova u priručniku.

med., spec. neurolog kao i na temama vezanim uz neformalne njegovatelje, prava pacijenata te izazove u pružanju dugotrajne skrbi. Održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali:Dom zdravlja Gospić; ravnateljica Dubravka Jakšetić,mag.med.techn., Dom zdravlja PSŽ;Ana Stanišić,mag.med.techn. Koordinator palijativne skrbi i Tamara Dumančić,bacc.med.techn. član MPT, Dom zdravlja Nova Gradiška; Goran Čičin Radin Sarajlić, dr. med, spec. obiteljske medicine ispred MPT. i Specijalna bolnica za psihijatriju i palijativnu skrb Sv. Rafael Strmac; Matija Rimac,dr.med.spec.hitne medicine, MAS Palliative care koji su podijelili svoja iskustva i najbolje prakse u pružanju skrbi oboljelima od demencije te predstavnici iz savjetovališta Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest gospođe Marija Lacko i gđa. Ljiljana Leskovar.

U diskusiju su bili uključeni psihijatar Vitomir Višić iz psihijatrijske bolnice Ugljan, odjel za demencije psihijatriju starije životne dobi i palijativnu skrb duševnih bolesnika, Silvija Dološić Groznica, univ.spec.iur. iz udruge''Memoria'', Dren Stoček, voditelj Veteranskog centra Daruvar, Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu HLZ-ai drugi uvaženi sudionici.

Značaj konferencije: Konferencija je imala za cilj okupiti stručnjake iz različitih područja medicine, socijalne skrbi i palijativne skrbi, te ponuditi konkretna rješenja za izazove s kojima se suočavaju obitelji i njegovatelji oboljelih od Alzheimerove bolesti. Sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva, proširiti znanja te se upoznati s najnovijim tehnikama i alatima za dijagnozu i tretman demencije, ali i s načinima kako osigurati dostojanstvenu i kvalitetnu skrb za oboljele.

Konferencija je završila zaključcima na okruglom stolu „Zajedno smo jači“i osvježenjem na vrtnoj terasi Toplica Lipik, gdje su sudionici imali priliku neformalno se družiti i razgovarati s predavačima i kolegama.