Nedjelja, 29 Rujan 2024 14:29

Proslavljen je Biskupijski dan u Požegi - 27. obljetnica uspostave Požeške biskupije

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Prigodom 27. obljetnice uspostave Požeške biskupije proslavljen je Biskupijski dan koji je obilježen euharistijskim slavljem u požeškoj Katedrali. Svetu misu je u zajedništvu s biskupom Ivom Martinovićem predvodio zadarski nadbiskup u miru msgr. Želimir Puljić. Ovom je prigodom msgr. Puljić proslavio svoju 50. obljetnicu ređenja i mlade mise koju je predvodio u tadašnjoj crkvi sv. Terezije Avilske.

Čestitajući 27. obljetnicu osnivanja Požeške biskupije, biskup Martinović je zahvalio svima na požrtvovnom radu i služenju kojim se ugrađuju u ovu mjesnu Crkvu i zahvalio je za dolazak zadarskom nadbiskupu u miru Puljiću,  te izrazio radost što je svoj zlatni svećenički jubilej odlučio proslaviti s vjernicima Požeške biskupije. U znak zahvalnosti i čestitke predstavnici učenika Katoličke osnovne škole u Požegi uručili su nadbiskupu Puljiću prigodni dar.

Nadbiskup Puljić je započeo homiliju spominjući se utemeljenja Požeške biskupije i ređenja njezina prvoga biskupa Antuna Škvorčevića. Prisjetio se kako je prije pedeset godina u sadašnjoj požeškoj Katedrali slavio svoju Mladu misu. Uz riječi zahvale, nadbiskup Puljić je završio homiliju uputivši Bogu molitvu za oprost svih propusta te za nova duhovna zvanja u Požeškoj biskupiji i cijeloj domovini Hrvatskoj, te je na sve nazočne zazvao Božji blagoslov.

Uz brojne dijecezanske i redovničke svećenike, u slavlju su sudjelovali đakoni, sestre redovnice, vjeroučitelji, odgojiteljice u vjeri, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica, djelatnici biskupijskih katoličkih škola i drugi vjernici.