Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 12:06

Pleterničani na Cvjetnom trgu u Zagrebu predstavili Muzej bećarca

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ZAGREB - Da je Muzej bećarca u Pleternici vjerni čuvar kulturne baštine i običaja Slavonije, Baranje i Srijema prepoznala je i reprezentativna Međunarodna smotra folklora u Zagrebu koja je Muzej učinila dijelom te velike priče.

U sklopu Međunarodne smotre folklora, Muzej bećarca je 12. srpnja predstavio Zagrebu svoju putujuću izložbu “Fenomen u dva stiha-bećarac” uz zanimljivi panel na temu “Očuvanje kulturne baštine”. Uz to, dana 13. srpnja u jutarnjim satima Muzej bećarca doveo je svoje bećare na Cvjetni trg da se predstave u svoj svojoj raskoši pjesme i plesa uz nastupe KUD-a Orljava i Muške vokalne skupine Sinovi Atara. Istog dana u 12 sati održana je promocija “Knjige bećaraca”.

Pleterničani su tijekom dana okupirali Cvjetni trg u Zagrebu, kojeg je protreslo slavonsko kolo kad je nastupio KUD “Orljava” Pleternica, a tko god se našao u prolazu nije ostao ni gladan ni žedan! 

“Iznimno sam ponosna na sve ono što je Muzej postigao u tako kratkom vremenu od otvaranja svojih vrata. Znak je ovo da čuvamo svoju baštinu i svoje običaje, a da baština živi dokazuju i manifestacije koji su iza nas kada smo se u to mogli i uvjeriti gledajući naše najmlađe generacije u njihovim nastupima.” – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Ovogodišnje partnerstvo završava 20. srpnja, gostovanjem sudionika Međunarodne smotre folklora – kulturno umjetničkih društava iz Nizozemske, Makedonije i Indonezije na Trgu bećarca u Pleternici.

“Naši dragi gosti dolaze zapjevati u naš Muzej bećarca, ali i razveseliti naše sugrađane svojim nastupom na Trgu bećarca. Očekuje nas pregršt veselih druženja, pjesme i plesa i zato vas sve pozivamo da zajedno s nama budete domaćini našim dragim gostima i da zajedno nastavimo u čuvanju i prenošenju najvrjednijeg što imamo, naše kulturne baštine koja živi zahvaljujući svima vama.” – izjavila je Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica.

Izvor: rva.hr