Nedjelja, 23 Lipanj 2024 09:07

17. Manifestacija "Slovaci Slovacima 2024" u Amfiteatru Zelena laguna u Rajsavcu

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

RAJSAVAC - Po 17. puta održana je Manifestacija "Slovaci Slovacima 2024" u organizaciji Matice slovačke Kukučin - Kuntarić Jakšić. Sve je za održavanje ove godine pripremljeno u prekrasnom prirodnom ambijentu Amfiteatra Zelena laguna u Rajsavcu. Ovo je jedinstven primjer suradnje naroda i narodnosti na kulturnom polju koji prikazuje ljepotu pjesme, plesa i folklora.

Na samom početku sve je goste, uzvanike, sudionike i brojne posjetitelje pozdravio predsjednik Matice slovačke Pavel Treger. Po prvi puta nazočila je i slovačka veleposlanica u Zagrebu Hana Kovačova, predstavnici Saveza Slovaka, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha te predstavnici slovačkih udurga. Osim domaćina Matice slovačke Kukučin - Kuntarić Jakšić nastupili su Matica umirovljenika općine Jakšić, domaći HKUD "Slavonija" Jakšić s kojim članovi slovačkog folklora dijele i članove i tamburaški orkestar i vrlo često zajedno nastupaju. Od gostujućih folklornih skupina nastupili su Matica slovačka Markovac Našički, SKUS "Franjo Strapač", Matica slovačka Zokov Gaj i Zavičakno društvo KUD "Rama" Pleternica.

No nakon intoniranja hrvatske i slovačke himne i pozdravne pjesme zajedničkog mješovitog pjevačkog zbora na scenu stupa kiša koja se već nadvila nad Amfiteatrom u Rajsavcu. Kiša je malo omela program, pa se nastavak dalje održao u Društvenom domu u Rajsavcu, gdje su folklorne skupine prikazale svoj pripremljeni program. Nastavak druženja uz večeru koju su pripremili domaćini, održao se u "Zelenoj laguni" jer je kiša ubrzo prestala.