Subota, 22 Lipanj 2024 13:11

Gimnazija Požega obilježila 325 godina škole i ispratila novi naraštaj maturanata školske godine 2023/24.

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA -  U dvorani Gradskog kazališta Požega održano je svečano obilježavanje 325 godina Gimnazije Požega, koja je 5. najstrarija gimnazija u Hrvatskoj, te ujedno i ispraćaj novog naraštaja maturanata koji je završio sa školovanjem u školskoj godini 2023/24. Obljetnica Gimnazije obiležava se na blagdan svetog Alojzija Gonzage.

IMG 4560Sve je na početku pozdravila, ravnateljica Anita Katić, prof., zahvalila se učenicima i profesorima koji su i ove školske godine postigli iznimne rezultate na brojnim natjecanjima na kojima je Gimnazija Požega sudjelovala. Zahvalila se i osnivaču škole Požeško-slavonskoj županiji na financiranju svih aktivnosti i podršci koju dobivaju za napredak i rad. - Naša stara dama u novome ruhu slavi 325. obljetnicu postojanja. Svečanost je ovo kojom se želimo osvrnuti godinu dana u natrag, kako bismo sagledali i javnosti obznanili aktivnosti i rezultate svojih učenika. Godinu iza nas obilježili su mnogi i različiti događaji – zajedno smo žalovali, zajedno smo se radovali. Pogođeni teškim gubitkom na samom početku nastavne godine, iskušali smo i pomaknuli vlastite granice, da bismo nakon nekog vremena ponovno ušli u svakodnevnu školsku rutinu te znanjem, kreativnošću, znanjem i zalaganjem počeli postizati zapažene rezultate. Protekle smo godine promijenili i ime svoje škole, pridruživši joj ime našeg grada koje sada ponosno nosi. Iza nas su rezultati, ispred nas stoje izazovi. Izazovi povezivanja višestoljetne tradicije odgoja i obrazovanja koje naša ustanova ima iz suvremenih obrazovnih trendova. Izazovi brige za svakog pojedinog učenika i njegov osobni i intelektualni razvoj i rast. Izazovi razvijanja empatije, međusobne komunikacije, vježbanja socijalnih vještina, poticanje humanosti i zajedništva po motom „Zajedno možemo sve“. Tako se od generacije ovogodišnjih maturanata želimo oprostiti u istom duhu. Potičući ih na daljnji osobni rast i razvoj, njegovanje čovječnosti i pozivajući ih na zajedništvo. Kada prestanu formalno biti dio naše škole, oni i dalje ostaju zapisani u njezinu povijest. Radovat ćemo se svakom njihovom uspjehu i priželjkivati nove susrete u nekim drugim situacijama i ulogama. Od srca vam želim ostvarenje svih vaših snova i životnih planova. I ne zaboravite, vaša vas Gimnazija čeka, ne samo otvorenih vata nego i otvorena srca.IMG 4565

Čestitke za obljetnicu a posebno maturantima na njihovom putu obrazovanja koji sada nastavljaju u visokoškolskim ustanovama, uputio je zamjenik županice Ferdinand Troha u ime osnivača Gimnazije Požega.

Slijedio je i kulturno umjetnički program koji su izveli učenici škole, a onda su maturantima uručene svjedodžbe i priznanja koja su uručili razrednici razrednih odjeljenja. Uručene su i nagrade svim učenicima za uspjehe koje su ostvarili na županijskim, regionalnim, državnima i inozemnim natjecanjima, a uručila ih je ravnateljica Anita Katić.