Petak, 21 Lipanj 2024 09:30

Uspjeh učenice Helene Previšić iz Ekonomske škole Požega na međunarodnome natjecanju u Njemačkoj

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Učenica1.h razreda Ekonomske škole Požega Helena Previšić na međunarodnome je natjecanju „Begegnung mit Osteuropa“osvojila posebnu nagradu -

Natjecanje „Begegnung mit Osteuropa“ već 71. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke Savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Cilj je natjecanja suradnja njemačkih škola i škola Srednje i Istočne Europe, promicanje ideje „Europa bez granica“ i kulturalne raznolikosti Europe u svrhu razvoja tolerancije i međukulturalnog dijaloga. Natjecanje pomaže u prevladavanju granica u glavama ljudi, a učenice/ke potiče na promicanje europske ideje. Radni je jezik natjecanja njemački. Ovogodišnji je moto natjecanja „HEUTE aus GESTERN für MORGEN“. Na natjecanju je ove godine sudjelovalo 4.760 djece i mladih, od kojih 821 iz zemalja Srednje i Istočne Europe. Ukupno su sudjelovale 222 škole, od čega 68 iz zemalja Srednje i Istočne Europe, a ostale iz Savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija.

Ekonomsku školu Požega ove je godine predstavljalaučenica 1.h razreda Helena Previšić. Učenici je mentorica bila mr. Martina Budimir, prof.Helena je odabrala temu 2.3 Faszination Kunst: Express yourself. Tema je ponuđena povodom 150. godišnjice rođenja umjetnika Otta Müllera koji je na svojim djelima često prikazivao povezanost čovjeka i prirode. Kako slikarstvo Otta Müllera pripada ekspresionizmu, Helenin je zadatak bio fotografirati se u prirodi, i to u situaciji u kojoj je povezana s prirodom i uronjena u nju. Fotografiju je zatim trebalo obraditi na takav način da podsjeća na ekspresionistička likovna djela. Fotografiju je pritom bilo dopušteno obraditi digitalnim alatima ili tiskati i urediti je bojama. Dodatno jetrebalo i opisati postupak, ideju i poruku rada.

Helena je poslala čak dvije fotografije koje je obradila najprije digitalno, a zatim drvenim bojama. S obzirom na to da su ekspresionisti stvarali tijekom Prvog svjetskog rata, prva fotografija prikazuje djevojku koja na snijegom prekrivenom polju čeka i tuguje za svojim bližnjima. Snijeg je natopljen krvlju. Uz fotografiju, Helena je opisala osjećaje djevojke koja usprkos ratu, neizvjesnosti i neposrednoj opasnosti kiti božićnu jelku. Kroz drugu je fotografiju Helena ispričala priču djevojčice koja kao žrtva vršnjačkog nasilja utjehu traži u prirodi jer priroda ne osuđuje i priroda vraća dobrim ako se prema njoj ophodimo s pažnjom.

Helena je dala izraditi šalice s motivima svojih fotografija, a dodatnu vrijednost njenome radu donijela su dva kaleidoskopa s motivima njenih fotografija. Za izradu kaleidoskopa inspirirao ju je akvarel ekspresionista Fritza Fuhrkena „Zerstörte Stadt“ iz 1918. godine. Ovaj je zadatak bio pravi izazov jer je trebalo raditi s različitim materijalima koji nisu u svakom trenutku slušali autoričine želje i zamisli. Tim više je konačni rezultat izazvao oduševljenje. Uz sve navedene komponente rada, Helena je sastavila opširan opis cijeloga projekta u kojem je na njemačkome jeziku dokumentirala sve korake.Helenu je stručni žiri sastavljen od niza nastavnica/ka, sveučilišnih profesorica i profesora, umjetnica/ka i medijskih stručnjakinja i stručnjaka nagradio posebnom nagradom (Sonderpreis).

Profesorica Budimir učenice/ke za ovo natjecanje priprema od školske godine 2010./2011., a u posljednjih četrnaest godina učenice/i kojima je mentorica, devet su puta osvojile/i pobjedničku nagradu u svojoj kategoriji (Siegerpreis). Već su tri učenice i jedan učenik do sada ukupno pet puta uspjele/i osvojiti i glavnu nagradu (Landessiegerpreis). Dvije su godine ukupnotri učenice osvojile posebno priznanje, tj. posebnu nagradu (Sonderpreis). Sve sudionice i svi sudionici zaslužuju svaku pohvalu i čestitke za opsežne i kreativne projekte, za umjetnički izražaj i za primjenu znanja njemačkoga jezika. Rad na projektima traje i po nekoliko tjedana i izvrsna je prilika za primjenu znanja stranoga jezika, ali i za pokazati svoje talente.

Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.